21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialJustin Trudeau, premierul schimbării

Justin Trudeau, premierul schimbării

Canadienii au votat pentru o schimbare bruscă în guvernul lor; au trimis pe tuşă conservatorii lui Stephen Harper şi au readus liberalii la conducerea naţiunii, cu revenirea în cabinetul premierului a unui nume legendar pentru liberali – Trudeau.

Partidul Liberal, condus de Justin Trudeau, fiul fostului premier Pierre Eliott Trudeau, care va forma viitorul guvern canadian, a obţinut o victorie zdrobitoare la legislativele de luni, punând capăt unui deceniu de putere conservatoare. „Voi fi prim-ministrul tuturor canadienilor”, a lansat luni seară Justin Trudeau în faţa unei mulţimi exuberante. Amploarea victoriei permite liberalilor să dispună de o largă majoritate cu 184 de locuri din totalul de 338 în Camera Comunelor din Ottawa. O majoritate care le permite liberalilor să ducă o politică bazată pe platforma lor electorală, cu obiectivul de replasare a Canadei pe eşichierul mondial.

Pentru conservatori, înfrângerea este, înainte de toate, a liderului lor, Stephen Harper, care a demisionat de la conducerea partidului chiar după anunţarea rezultatelor. Păstrând bastioanele lor din Vest, conservatorii au obţinut 99 locuri, a doua forţă politică, în faţa social-democraţilor din NPD, cu 44 locuri. Canadienii au votat masiv la acest scrutin, semn al dorinţei lor de schimbare, rata de participare fiind de peste 68%, faţă de 61% acum patru ani.

Doi ani după ce a preluat conducerea Partidului Liberal, Justin Trudeau a reuşit să ridice un partid măcinat de scandaluri şi de conflicte de interese. La debutul unei lungi campanii de 78 de zile, nimic nu lăsa să se întrevadă că Justin Trudeau se va impune cu o siguranţă de sine puţin obişnuită la primele sale dezbateri televizate în faţa contracandidaţilor săi cu experienţă. Justin Trudeau şi-a continuat cu calm campania şi a păstrat o linie clară, atrăgând clasa medie cu promisiunile de scădere a impozitelor şi de taxare a celor mai bogaţi.

Trudeau. Justin Trudeau!

Fotogenicul fiu al fostului premier Pierre Trudeau a promis investiţii în infrastructură şi stimularea creşterii economice, anemică în prezent, a Canadei. Ceea ce a zguduit pieţele financiare înaintea votului, dolarul canadian înregistrând o scădere la anunţarea victoriei sale. Justin Trudeau a declarat că va repara relaţiile „reci” ale Canadei cu Administraţia Obama, va retrage ţara din coaliţia internaţională de luptă contra Statului Islamic şi va primi circa 25.000 de refugiaţi sirieni până la finele anului.  

Cele mai citite

Mircea Geoană critică dur sistemul de vot din România: Este cel mai primitiv din toată Europa

Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa a declarat, sâmbătă, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Congresul...

Scenă în aer liber în curtea interioară a Primăriei Capitalei

Curtea interioară a Primăriei Capitalei se va transforma, sâmbătă, într-o scenă în aer liber, unde vor răsuna melodii celebre din muzica ușoară românească, balade...

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...
Ultima oră
Pe aceeași temă