9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialTeroarea ISIS. Justiția din Germania și Marea Britanie a început ofensiva împotriva...

Teroarea ISIS. Justiția din Germania și Marea Britanie a început ofensiva împotriva predicatorilor extremiști care produc ucigași în serie. Profesorii de terorism încep să fie trimiși la închisoare unul câte unul

Autoritățile din Germania și Marea Britanie au pornit ofensiva împotriva predicatorilor care incită la ură. Astfel, un imam din Marea Britanie, care se află în atenția autorităților de aproximativ 20 de ani, a fost condamnat la cinci ani și jumătate de închisoare. Totodată, în Germania a început, marți, un proces împotriva unui predicator acuzat că ar avea legături cu o grupare afiliată organizației Stat Islamic.

Cinci ani și jumătate de închisoare, pentru un predicator din Marea Britanie

Un predicator din Marea Britanie, pe nume Anjem Choudary, a fost condamnat, marți, la cinci ani și jumătate de închisoare, fiind acuzat de legături cu gruparea jihadistă Stat Islamic. Tot marți, alături de Choudary, a fost condamnat la cinci ani și jumătate de închisoare și Mohammad Mizanur Rahman, în vârstă de 33 de ani.

Procurorul-șef în probleme de terorism, Sue Hemming, a declarat că bărbații erau conștienți că a jura credință grupării Stat Islamic reprezintă o ilegalitate. „Ambii bărbați erau conștienți că Daesh (n.r. acronim al numelui arab al organizaţiei) este un grup terorist interzis, resposabil cu activități de terorism. Cei care invită alte persoane să se alăture unor astfel de organizații vor fi judecate și condamnate la închisoare”, a spus ea.

Deși Choudary a susținut, în repetate rânduri, că nu reprezintă un pericol pentru cei din jur, cercetările procurorilor arată că Anjem Choudary ar fi avut legături cu gruparea Stat Islamic din Siria și Irak. Potrivit CNN, polițiștii britanici nu cunosc cu precizie câte dintre cele 850 de persoane cu cetățenie britanică, care au ajuns să lupte pe fronturile din aceste țări, au fost influențate, în mod direct, de predicator, însă ei susțin că bărbatul ar fi un recrutor-cheie al organizației teroriste.

Dean Haydon, reprezentant al Poliției Metropolitane, subliniază că, deși Anjem Choudary și Mohammad Mizanur Rahman au reușit să rămână „în limitele legii” mai mulți ani, „nu există dubii privind influența pe care ei au avut-o în a convinge cât mai multe persoane să se alăture organizației teroriste”.

Cine este Anjem Choudary?

Anjem Choudary a ajuns în atenția presei internaționale după ce a incendiat un drapel în fața ambasadei Statelor Unite din Marea Britanie, în ziua în care americanii comemorau nouă ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie.

Choudary este, însă, în vizorul autorităților de peste două decenii, datorită discursului său care incită la ură. Potrivit autorităților din Marea Britanie, Anjem Choudary ar fi contribuit la radicalizarea mai multor teroriști, în ultimii 15 ani. Cu toate acestea, până în anul 2014, nu au existat dovezi cum că el ar fi incitat la violență în numele vreunei grupări teroriste.

În urmă cu doi ani, însă, bărbatul și-a câștigat renumele de „cel mai detestat om din Marea Britanie”, după ce a jurat credință grupării jihadiste Stat Islamic și liderului Abu Bakr al-Baghdadi, ceea ce a dus la anchetarea și arestarea sa.

Alături de Omar Bakri Muhammad, care a fost, ulterior, expulzat din Marea Britanie pentru legături cu al-Qaeda, Choudary a fondat organizația islamistă radicalistă Al-Muhajiroun. Totodată, el a fost surprins la un protest alături de Michael Adebolajo, condamnat pentru uciderea violentă a unui soldat britanic. Mai mult, autoritățile susțin că ar fi avut legături cu Siddhartha Dhar, individ bănuit că i-ar fi luat locul lui „John Jihadistul”, în calitate de călău al SI.

Spre deosebire de alți jihadiști care s-au alăturat luptătorilor din Siria, Choudary a rămas în Britanie, unde și-a asumat rolul de suporter vocal al islamismului radical, întrucât el consideră că  „uneori propaganda și jihadul verbal sunt mai puternice decât armele”.

Deși în anii studenției era cunoscut drept un petrecăreț notoriu, el a devenit un predicator radicalist, care militează pentru introducerea unei legislații bazate pe învățături din Coran.

„Consider că sharia reprezintă cel mai bun mod de a trăi. Cred cu tărie că, într-o zi, va ajunge atât în America, cât și în restul lumii”, a declarat el, pentru CNN, în decembrie 2015. În opinia sa, cea mai bună formă de a muri este în calitate de martir. „Mi-ar plăcea să mor apărându-mi țara și comunitatea”, a mai spus predicatorul.

În privința deciziei sale de a nu se alătura luptătorilor din Siria, predicatorul a explicat că i-a fost confiscat pașaportul, însă a precizat că „va continua să lupte, oriunde s-ar afla”.

„Sunt foarte mândru, cât și fericit, că pot <<sădi>> învățăturile islamului în inimile și mințile tinerilor musulmani. Nu e nimic în neregulă cu asta (…) Iubirea mea pentru Allah, pentru șaria, pentru califat reprezintă o parte din Islam, oricât de mult ar încerca oamenii să le demonizeze”, a mai spus Choudary.

Un renumit predicator din Germania, acuzat de legături cu o organizație teroristă din Siria

Tot marți, un alt predicator faimos pentru răspândirea islamului radical a fost reținut, în Germania. Este vorba despre Sven Lau, un musulman convertit, în vârstă de 35 de ani, pus sub acuzare pe motiv că ar fi un susținător activ al organizației teroriste „Armata Emigranților și Ocrotitorilor” (JAMWA), care este strâns legată de gruparea teroristă Stat Islamic, potrivit Deutsche Welle.

Procesul acestuia a început la tribunalul regional din Dusseldorf. Magistrații încearcă să stabilească dacă Lau poate fi încadrat ca terorist, însă o sentință finală ar putea fi dată abia în 18 ianuarie 2017.

Potrivit autorităților, în 2013, predicatorul islamist ar fi ajutat doi bărbați să ajungă din Germania în Siria, pentru a se alătura grupării JAMWA, unul dintre bărbați fiind un islamist condamnat la patru ani și jumătate în închisoare. Totodată, procurorii susțin că Lau ar fi colectat fonduri pentru organizația teroristă și le-ar fi achiziționat echipamente militare.

Potrivit  publicației germane FAZ, rechizitoriul procurorilor cuprinde 80 de pagini. Anchetatorii precizează că au analizat mai multe declarații ale unor martori, mesaje video, fișiere de chat și poze de pe computerul personal al bărbatului. În plus, predicatorul Sven Lau apare și în înregistrări video, din timpul unei vizite în Siria, în septembrie 2013.

Și în cazul acestuia, procurorii consideră că predicatorul ar avea o „mare putere” de a influența tinerii adepți ai grupării, datorită „retoricii sale emoționale”. Astfel, el a fost calificat drept un „incitator spiritual”.

Pe de altă parte, avocatul predicatorului Sven Lau susține că bărbatul este nevinovat și îi acuză pe martori de mărturie mincinoasă.

Predicatorul este în atenția autorităților de doi ani

Sven Lau, cunoscut sub numele de „Abu Adam”, a apărut în atenția publicului în urmă cu doi ani, după ce a patrulat printr-un oraș din Germania, alături de adepții săi, purtând veste portocalii reflectorizante cu inscripția „Poliția Sharia”.

Militanții au mers în cluburi, unde le-au cerut oamenilor să nu mai consume alcool și să nu mai asculte muzică. Totodată, ei au protestat împotriva jocurilor de noroc și au defilat purtând pancarte cu mesaje în limba engleză, pe care au scris că zona în care se aflau era sub controlul lor.

În urma manifestațiilor, nouă persoane au fost arestate, însă autoritățile au decis că militanții nu au încălcat nicio regulă, ceea ce a stârnit nemulțumiri în Germania.

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă