11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialJustiţia egipteană califică drept "teroristă" aripa militară a mişcării Hamas

Justiţia egipteană califică drept “teroristă” aripa militară a mişcării Hamas

Un judecător din Egipt a interzis şi a clasificat, sâmbătă, drept organizaţie "teroristă" aripa militară a mişcării palestiniene Hamas, Brigăzile Ezzedine al-Qassam, potrivit unui oficial al tribunalului.

Hamasul islamist, care deţine puterea în Fâşia Gaza la graniţa cu Egiptul, a denunţat imediat o "decizie politică periculoasă care nu serveşte decât intereselor ocupantului" israelian.

După ce armata egipteană l-a destituit pe preşedintele islamist Mohamed Morsi în iulie 2013, noile autorităţi ale ţării acuză activiştii Hamas că ajută jihadiştii care şi-au multiplicat atacurile împotriva forţelor de ordine în Peninsula Sinai.

Decizia de sâmbătă intervine după o plângere a unui avocat care acuza aripa armată a Hamas că este direct implicată în "operaţiuni teroriste" în Sinai, a anunţat un oficial din cadrul tribunalului.

Avocatul acuza, de asemenea, mişcarea că foloseşte tuneluri clandestine la frontiera dintre Egipt şi Gaza pentru traficul de arme şi atacuri împotriva poliţiei şi armatei, potrivit aceleiaşi surse.

Aripa militară a Hamas este deja considerată teroristă de Israel şi Statele Unite.

Judecătorul a apreciat că "documentele prezentate de reclamant Curţii au dovedit că organizaţia a desfăşurat atentate (…) care au avut ca ţintă armata şi poliţia egipteană şi instalaţiilor lor".

Reacţionând la acest verdict, un purtător de cuvânt al Hamas în Fâşia Gaza, Sami Abu Zuhri, a afirmat că mişcarea sa refuză "ca numele Brigăzilor Qassam să fie amestecat în afacerile interne ale Egiptului".

Brigăzile Qassam, care au o conducere şi purtători de cuvânt distincţi de cei ai aripii politice a Hamas, nu au comentat decizia justiţiei.

Armata egipteană anunţă periodic distrugerea de tuneluri clandestine, folosite de contrabandişti pentru introducerea de carburant şi materiale de construcţii în enclava palestiniană, supusă unei blocade israeliene dure.

Statul evreu şi Egiptul suspectează că aceste tuneluri serversc şi la introducerea armelor sau la trecerea militanţilor islamişti.

Cele mai citite

Ghidul complet pentru utilizarea responsabilă a camerelor spion

În contextul modern al tehnologiei, camerele spion au devenit un instrument util pentru supravegherea discretă și asigurarea securității personale și a proprietății. Este esențial...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

Ciolacu apare alături de candidata Gabriela Firea și o laudă că “știe administrație”

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, o laudă pe Gabriela Firea, care a devenit, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei. "Decizia...
Ultima oră
Pe aceeași temă