12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialKazahstanul sărbătorește azi 25 de ani de independență

Kazahstanul sărbătorește azi 25 de ani de independență

Republica Kazahstan, cu o suprafață de 2.724.900 km pătrați și o populație de 16,86 milioane de locuitori (estimare 2015), potrivit worldpopulationreview.com, sărbătorește ziua națională la 16 decembrie, care marchează Ziua Independenței.

Este situată în Eurasia, în partea de nord-vest a Asiei Centrale și de sud-est a Europei Răsăritene. Zona a fost cucerită de Rusia în secolul al XVIII-lea. După Revoluția rusă din 1917, teritoriul Kazahstanului a fost reorganizat de mai multe ori până în anul 1936 când a devenit Republica Sovietică Socialistă Kazahă în cadrul URSS. În contextul destrămării URSS, la 16 decembrie 1991 Kazahstanul și-a declarat independența, potrivit mae.ro, citat de Agerpres. Țara are o structură etnică și culturală diversă, în parte datorită deportării în masă a multor grupuri etnice în Kazahstan, în timpul lui Stalin, programului de cultivare a stepei din nordul Kazahstanului, precum și unor proiecte majore din timpul regimului sovietic — cosmodromul Baikonur și poligonul Semipalatinsk.

Republica Kazahstan reprezintă locul în care vechiul întâlnește noul și unde semnele civilizației occidentale se îmbină armonios cu vechile tradiții. Vizitatorii sunt încântați atât de cultura kazahă, cât și de frumusețea naturală a regiunii. Kazahstan a devenit faimoasă pentru numeroasele monumente medievale, mausoleuri și ansambluri arhitectonice, potrivit globi.ro.

Astana este capitala țării și are o populație de 835.000 de locuitori, conform worldpopulationreview.com. Principalele orașe sunt: Almatî (fosta capitală cunoscută cu denumirea Alma-Ata), Karaganda, Cimkent, Semipalatinsk, Pavlodar, Ust, Kamenogorsk, Aktiubinsk, Aktau și Atyrau.

Deși Astana a fost fondată în 1830, orașul a devenit capitala Kazahstanului abia în 1997. S-a modernizat de la an la an, cu un amestec de design modern și arhitectură veche sovietică, potrivit visitcapitalcity.com.

Muzeul Președintelui este un obiectiv principal din capitală. A fost construit ca o iurtă tradițională acoperită cu o cupolă similară moscheilor. În cadrul muzeului se regăsesc o serie de expoziții care ilustrează aspecte ale istoriei țării. Parterul dispune de elemente tradiționale kazahe, între care covoare, haine lucrate manual, iurte viu colorate cu modele ale celor mai vechi clădiri din țară. O parte a muzeului o reprezintă cea dedicată cadourilor primite de președintele țării Nursultan Nazarbaev de la liderii străini.

De asemenea, un alt punct de atracție îl reprezintă un muzeu în aer liber care prezintă orașe din întreaga țară în miniatură.

Un alt obiectiv îl reprezintă monumentul Kazah Eli. Înalt de 91 de metri acesta simbolizează anul 1991, anul obținerii independenței. Monumentul este înconjurat de fântâni și grădini și de Palatul Shabyt, în prezent o galerie de artă și Palatul de Independență, care a găzduit lideri din întreaga lume pentru a participa la diverse summit-uri politice și de mediu.

Turnul Baiterek, un alt punct de atracție, este un turn înalt de 97 de metri care are în vârf o imensă sferă aurită, care reprezintă un simbol vechi al folclorului autohton: oul de aur al unei păsări, depus în copacul sacru al vieții. 

Cele mai citite

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...

A născut soția lui George Simion

Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a primit un veste bună mult așteptată. Liderul AUR este tată. George Simion a anunțat pe Facebook că...

Meci spectaculos între Jaqueline Cristian și cehoaica Barbora Krejcikova

Jaqueline Cristian, jucătoarea română de tenis, a obținut o victorie impresionantă în turneul WTA 1000 de la Madrid, asigurându-și un loc în runda a...
Ultima oră
Pe aceeași temă