9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialKerry cere Rusiei să nu-i mai sprijine cu arme și tiruri pe...

Kerry cere Rusiei să nu-i mai sprijine cu arme și tiruri pe separatiștii proruși din Ucraina

Kerry cere Rusiei să nu-i mai sprijine cu arme și tiruri pe separatiștii proruși din Ucraina. Mai mult, Kerry a respins și dezminţirea ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov a acuzațiilopr privind implicarea Moscovei în conflictul din Ucraina.

Potrivit Mediafax, în replică, şeful diplomaţiei ruse i-a "cerut lui John Kerry să le ordone subordonaţilor săi să nu mai împiedice OSCE să-şi facă treaba", a anunţat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Într-un rezumat al convorbirii, prezentat de un oficial american de rang înalt, Departamentul de Stat a arătat că Kerry l-a "îndemnat pe ministrul Lavrov să oprească atât trimiterea de armament greu, cât şi tirurile de rachete şi de artilerie din Rusia către Ucraina şi să înceapă să ajute la o dezescaladare a conflictului".

"El nu a acceptat dezminţirile ministrului Lavrov cu privire la faptul că armament greu provenind din Rusia contribuie la conflict", a subliniat oficialul american, mai scrie Mediafax.

Moscova a acuzat vineri Washingtonul că susţine Kievul şi "împărtăşeşte responsabilitatea sângelui vărsat" în estul Ucrainei, o zonă devastată de confruntări armate intense între separatişti şi forţele guvernamentale.

Aceste confruntări armate – care au loc în jurul locului în care au căzut fragmentele Boeingului 777 al companiei Malaysia Airlines, doborât în zbor de către o rachetă pe 17 iulie – complică activitatea experţilor din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperarre în Europa (OSCE) pe teren, în pofida unui armistiţiu fragil în zona catastrofei.

"Este important să se obţină un armistiţiu în zona de conflict din Ucraina şi să înceapă negocierile între beligeranţi, conform modalităţilor prevăzute de Acordul de la Geneva" încheiat în aprilie, au convenit Lavrov şi Kerry în cursul conversaţiei telefonice, potrivit versiunii ruse despre conversaţie.

Şeful diplomaţiei ruse a anunţat totodată că Rusia îi invită din nou pe observatorii OSCE să vină în posturile de frontieră de la Doneţk şi Gukovo.

Observatori OSCE au vizitat deja, pe 15 iulie, aceste posturi situate de-a lungul frontierei ruso-ucrainene, iar ataşaţi militari străini au examinat locurile unde au căzut mai multe obuze trase de pe teritoriul ucrainean.

Cele mai citite
00:00:32

Rishi Sunak a anunțat sprijin suplimentar pentru Ucraina în cadrul vizitei sale în Polonia

Liderul britanic Rishi Sunak a sosit marți la Varșovia pentru discuții cu premierul polonez Donald Tusk și cu șeful NATO Jens Stoltenberg, care se...

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...

Apple va organiza un eveniment în luna mai a anului 2024. Ce pregătește compania

Apple va organiza un eveniment pe 7 mai, a anunțat marți compania, în contextul în care există informații potrivit cărora luna viitoare va lansa...
Ultima oră
Pe aceeași temă