10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialKiev: Joe Biden se întâlneşte cu preşedintele ucrainean

Kiev: Joe Biden se întâlneşte cu preşedintele ucrainean

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko îl va priomi la Kiev pe vicepreşedintele american Joe Biden, în contextul în care Ucraina marchează un an de la începutul manifestaţiilor din Piaţa Independenţei.

Potrivit Mediafax, aproximativ 1.000 de persoane au fost ucise în Ucraina de la încheierea armistiţiului între armata ucraineană şi separatiştii proruşi, în septembrie, ceea ce înseamnă în medie 13 noi victime într-o zi, conform unor estimări făcute de ONU.

În cursul vizitei sale la Kiev, Joe Biden are programate întrevederi cu premierul Arseni Iaţeniuk şi cu preşedintele Petro Poroşenko, iar discuţiile vor fi dominate de "încălcarea de către Rusia a acordului de la Minsk din 5 septembrie".

Kievul şi occidentalii acuză Moscova că-i susţine pe separatiştii proruşi din estul Ucrainei, ceea ce Kremlinul a dezminţit în mai multe rânduri.

Acordul de la Minsk prevede încetarea focului între armata ucraineană şi rebeli, însă acesta este încălcat periodic.
Începând din 5 septembrie şi până la 18 noiembrie, 957 de persoane, dintre care 119 femei, au fost ucise în Ucraina, a anunţat Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

De la începutul conflictului, în aprilie, bilanţul conflictului se ridică la 4.317 morţi, inclusiv cei 298 pasageri şi membri ai echipajului avionului Malaysia Airlines, doborât în iulie în estul Ucrainei, şi 9.921 răniţi. "Civilii sunt în continuare ucişi, reţinuţi ilegal, torturaţi şi răpiţi", arată raportul ONU, care denunţă încălcări grave ale drepturilor omului de către cele două părţi, mai artă Mediafax.

De altfel, printre mărturiile incluse în raport, un militar ucrainean afirmă că i-a fost tăiat braţul cu toporul de către rebeli, deoarece avea un tatuaj cu mesajul "Slavă Ucrainei". Un insurgent a afirmat, la rândul său, că trupele ucrainene i-au pus un sac din plastic pe cap şi l-au bătut.

Potrivit raportului, numărul persoanelor refugiate "a crescut considerabil, de la 257.489 la 18 septembrie, la 466.829 la 19 noiembrie".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă