18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialKiev: Liderii UE participă la un summit cu președintele Ucrainei

Kiev: Liderii UE participă la un summit cu președintele Ucrainei

Liderii Uniunii Europene participă, luni, la un summit cu preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, la Kiev, pentru a discuta despre acordul de încetare a focului de la Minsk, din februarie, precum și despre măsurile pentru încheierea conflictului din estul Ucrainei, relatează RFE/RL, conform Mediafax.

La summit vor participa preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în timp ce Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Federica Mogherini, a anunţat că nu va putea fi prezentă, din cauza unui angajament cu secretarul general al ONU, potrivit agenţiei Interfax Ucraina.

Citește și: Summit Ucraina-UE, în 27 aprilie la Kiev

Armistiţiul din februarie a condus la o scădere a violenţelor, dar forţele ucrainene şi rebelii separatişti reclamă în mod frecvent încălcări ale acordului.

Summitul UE-Ucraina este primul de la semnarea Acordului de Asociere, anul trecut, după înlăturarea de la putere a preşedintelui ucrainean prorus Viktor Ianukovici.

Liderii UE ar urma să discute cererea lui Poroşenko de a trimite trupe europene de menţinere a păcii pentru a monitoriza implementarea acordului de încetare a focului, precum şi starea reformelor economice şi politice din Ucraina, informează Radio Free Europe/Radio Liberty.

Un oficial european a declarat duminică pentru AFP că Bruxellesul a primit cererea Kievului privind trimiterea de trupe de menţinere a păcii în Ucraina. “Studiem aceste propuneri în detaliu”, a afirmat el, adăugând că UE nu vede “niciun motiv” pentru a înlocui observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care monitorizează în prezent armistiţiul.

Oficialul a precizat că delegaţia UE va cere Ucrainei să finalizeze reformele constituţionale anul acesta, inclusiv acordurile privind statutul regiunilor controlate de separatiştii proruşi în Doneţk şi Lugansk.

În martie, liderii UE au convenit să prelungească sancţiunile economice impuse Rusiei până la implementarea completă a acordului de la Minsk.

Potrivit ONU, conflictul din estul Ucrainei s-a soldat cu peste 6.100 de morţi începând din aprilie 2014.

Cele mai citite

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...
Ultima oră
Pe aceeași temă