7.6 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialUPDATE: Kievul anunță că a distrus blindatele care au trecut granița dinspre...

UPDATE: Kievul anunță că a distrus blindatele care au trecut granița dinspre Rusia. Ministrul rus de externe acuză un război informațional. SUA condamnă incursiunea

UPDATE 07.50: În urma anunțului făcut de autoritățile de la Kiev, SUA au precizat că incursiunile armatei ruse în Ucraina duc la o escaladare semnificativă a conflictului și sunt inacceptabile.

—–

Autoritățile de la Kiev anunță că armata ucraineană a distrus majoritatea vehiculelor ce făceau parte din convoiul de blindate care a trecut granița dinspre Rusia în sudul Ucrainei.

Pe de altă parte însă, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a negat vehement prezența trupelor rusești în Ucraina și a acuzat că informațiile publicate fac parte dintr-un ”război informațional”.

"Calificăm astfel de afirmaţii drept război informaţional", a declarat Lavrov, într-un interviu pentru publicaţia britanică The Daily Telegraph, scrie Mediafax.

SBU afirmă că a reţinut zece paraşutişti militari ruşi în estul Ucrainei

Totuși, serviciul ucrainean de securitate (SBU) a anunţat luni că a reţinut în estul Ucrainei zece paraşutişti militari ruşi, care erau "înarmaţi", relatează agenţia oficială Ukrinform, în pagina electronică.

Potrivit unui comunicat al SBU, militari din cadrul Regimentului 331 din Divizia 98, situată în centrul Rusiei, au fost reţinuţi în apropiere de oraşul Zerkalnîi, în regiunea Doneţk.

"Militarii ruşi aveau asupra lor acte de identitate şi arme", afirmă serviciul ucrainean.

Ministrul ucrainean al Apărării, Valeri Gheletei, a confirmat, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, că aceşti "militari" au fost reţinuţi luni.

Potrivit Ukrinform, paraşutiştii ruşi au afirmat în timpul interogatoriului că nu ştiau despre "incursiunea în Ucraina". "Doar ofiţerii ruşi au fost informaţi despre această incursiune", menţionează SBU într-un comunicat.

"Convoiul era format, în special, din vehicule blindate, 12 dintre care au fost distruse după primul atac al armatei. De asemenea, au fost distruse câteva tancuri", anunţă armata implicată în operaţiunea "antiteroristă" din estul Ucrainei.

"Vehiculele care nu au fost afectate de atacuri s-au deplasat în direcţia localităţii Telmanovo", menţionează armata, într-un mesaj publicat pe Facebook.

Forţele militare ucrainene au adăugat că au reţinut în zonă opt paraşutuşti ruşi, care în prezent sunt interogaţi, mai scrie Mediafax.

Autorităţile ucrainene au afirmat luni că un convoi format din "zeci" de blindate şi tancuri a trecut frontiera dinspre Rusia în sudul Ucrainei, în apropiere de Marea Azov, şi este implicat în lupte cu grănicerii.

"Frontiera ucraineană a fost încălcată de un convoi de zeci de tancuri şi vehicule blindate", care au intrat pe teritoriul ucrainean în apropiere de oraşul industrial Mariupol, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene Leonid Matiuhin.

Mariupol, un oraş cu 500.000 de locuitori aflat pe litoralul Mării Azov, în sud-estul Ucrainei, este situat la circa 50 de kilometri de frontiera rusă şi la 110 kilometri sud de bastionul rebel Doneţk.

Autorităţile de la Kiev au afirmat luni, că o coloană de „zeci“ de blindate şi tancuri a forţat trecerea frontierei din Rusia şi au avut loc lupte cu forţele de frontieră ucrainene. De partea rusă, ministrul de Externe, Serghei Lavrov a informat Kievul că Moscova va trimite un al doilea convoi umanitar, după ce un prim convoi rus, intrat în Ucraina fără autorizaţie prealabilă, a creat controverse şi critici virulente la nivel internaţional.

Kievul a declarat că luni forţele guvernamentale s-au luptat pentru a respinge o coloană de zeci de blindate şi tancuri care intrase pe solul ucrainean venind din Rusia în direcţia oraşului de coastă Mariupol, aflat sub control ucrainean. Kievul a denunţat multiplele incursiuni asupra teritoriului său de către unităţi militare ruse şi bombardarea forţelor sale de partea cealaltă a frontierei, acuzând Moscova că furnizează arme şi combatanţi insurgenţilor pro-ruşi, ceea ce Rusia a dezminţit mereu. Un comandant al rebelilor pro-ruşi a precizat că operaţiunea era destinată capturării oraşului Mariupol, deţinut de guvern. Noua acţiune militară a rebelilor pare să deschidă un nou front de luptă în sud. 50 de vehicule blindate au încercat să traverseze frontiera venind din Rusia şi 40 dintre ele au încercat să se deplaseze în direcţia Mariupol, în timp ce restul se deplasa spre nord, la Amvrosievska.

Cele mai citite

Servicii de închiriere animatori copii pentru zile de naștere

Chiar dacă serviciile de animație pentru copii sunt disponibile pe piață doar de câțiva ani, asta nu înseamnă că discutăm despre un concept nou....

Victor Ciutacu consideră că Mircea Geoană nu are șanse la prezidențiale ca independent

Prezent în emisiunea "40 de întrebări" cu Denise Rifai, jurnalistul Victor Ciutacu a vorbit, printre multe alte subiecte abordate, despre o posibilă candidatură a...

Cătălin Cârstoiu exclude o retragere din cursa electorală

Candidatul PSD - PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat luni că este exclus să se retragă din cursa electorală, adăugând că el...
Ultima oră
Pe aceeași temă