21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialKim Jong-un vrea arme nucleare cu tritium

Kim Jong-un vrea arme nucleare cu tritium

Pe fondul tensiunilor-forte cu Sudul, Coreea de Nord anunţă că principalul său complex nuclear este deplin operaţional, iar experţi americani estimează că Phenianul s-ar fi lansat în elaborarea de bombe atomice mai puternice şi mai perfecţionate.

Potrivit directorului Institutului pentru energie atomică (IEA) din Coreea de Nord, complexul Yongbyon a „reluat operaţiunile normale”, în acest centru existând o uzină de îmbogăţire a uraniului şi un reactor de 5 Mw considerat principala sursă nord-coreeană de plutoniu de calitate militară. Acest responsabil, al cărui nume nu a fost dezvăluit de agenţia oficială KCNA, a mai afirmat că oameni de ştiinţă şi tehnicieni nord-coreeni au „ameliorat constant” instalaţiile vizând disuasiunea nucleară, atât în plan calitativ, cât şi cantitativ”.

Anterior, Phenianul anunţase pentru luna viitoare o posibilă punere pe orbită de sateliţi cu ajutorul unei rachete, lansare considerată de Seul şi Washington ca parte a unui program de rachete intercontinentale. Posibil se pregăteşte un discurs-forte, cu scopuri propagandistice interne şi internaţionale. Phenian pregăteşte pentru 10 octombrie o importantă defilare militară pentru a 70-a aniversare de când partidul unic se află la putere.

La Washington, miercuri, Institutul pentru ştiinţă şi securitate internaţională (Isis) a explicat că analiza imaginilor prin satelit nu a permis confirmarea că toate instalaţiile complexului Yongbyon ar fi complet operaţionale, dar sunt indicii că reactorul şi uzina de îmbogăţire a uraniului funcţionează din nou. Institutul a avertizat contra a ceea ce pare a fi o nouă „celulă caldă” în construcţie la Yongbyon, care ar putea servi la separarea izotopilor de material iradiat, produs de reactor. O „celulă caldă” este un spaţiu destinat tratatării materialelor radioactive şi care asigură izolarea şi protecţia contra radiaţiilor cu ajutorul pereţilor blindaţi.

Arme cu tritium

„Analiza a evidenţiat urme coerente privind o instalaţie de separare a izotopilor, în special de separare de tritium”. Tritium este unul din izotopii hidrogenului şi  Coreea de Nord ar putea manipula acest  component-cheie pentru fabricarea bombelor termo-nucleare, a căror putere este net superioară celei a bombelor care nu conţin decât uraniu sau plutoniu. „Nu ştim dacă Phenianul poate fabrica efectiv arme nucleare care ar include tritium, dar dacă doresc aşa ceva, credem că trebuie să mai rezolve probleme tehnice”. Or, rezolvarea acestor probleme tehnice ar implica teste nucleare subterane.

Mulţi observatori suspectează că Phenianul va efectua un nou test cu rachete în jurul datei de 10 octombrie, prilej pentru un nou test nuclear. Ultima lansare nord-coreeană de rachetă, în decembrie 2012, a antrenat o escaladă de tensiuni în peninsulă, care a culminat după două luni cu al treilea test nuclear. Coreea de Nord a efectuat trei teste nucleare, în 2006, 2009 şi 2013, care i-au adus sancţiuni internaţionale. Primele două au fost bombe cu plutoniu, a treia includea uraniu. Phenianul deţine 10 bombe nucleare produse cu plutoniu sau uraniu îmbogăţit şi, potrivit estimărilor unor experţi americani, printre care cei de la Institutul Johns-Hopkins, ţara ar putea deţine până la 100 în 2020. 

Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...
Ultima oră
Pe aceeași temă