8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialKremlinul forţeză un ,,conflict îngheţat" ?

Kremlinul forţeză un ,,conflict îngheţat” ?

Cancelarul german, Angela Merkel, se pregăteşte să meargă la Kiev sâmbătă, la invitaţia preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, anunţ ce coincide cu cel privind reuniunea de săptămâna viitoare dintre preşedintele rus, Vladimir Putin, şi omologul ucrainean, o premieră în ultimele două luni.

Europenii caută o soluţie pentru încetarea conflictului, dar analişti şi diplomaţi estimează că a permite rebelilor pro-ruşi să păstreze un teritoriu în schimbul unei încetări a focului ar putea crea un conflict îngheţat în estul Ucrainei, ceea ce i-ar permite lui Putin să saboteze tentativele Kievului de integrare cu Occidentul.

După contactele diplomatice găzduite de Berlin în week-endul trecut, conflictul dintre guvernul ucrainean şi rebelii pro-ruşi intră într-o fază de negocieri mai profunde, iar ofensiva diplomatică ar putea forţa Kievul să aleagă între continuarea campaniei militare contra separatiştilor sau să ofere concesii Moscovei pentru a opri vărsarea de sânge. În timp ce apelurile Occidentului la încetarea focului sunt din ce în ce mai forte, criza umanitară în estul Ucrainei se accentuează. Politicienii şi ucrainenii sunt sceptici şi consideră că un armistiţiu ar putea oferi rebelilor răgazul de a-şi consolida forţele şi controlul asupra teritoriului deja ocupat şi să ofere Rusiei o influenţă pe termen lung asupra ţării.

Guvernul de la Kiev doreşte ca Rusia să înceteze să susţină separatiştii, despre care spun că ar trebui să depună armele înainte de orice negociere. Rebelii se declară gata de discuţii, dar nu vor depune armele înainte ca Kievul să recunoască independenţa lor în estul Ucrainei.

Întâlnire fără promisiuni

Kremlinul a anunţat intenţia lui Putin de a se întâlni cu Poroşenko în cadrul celui de-al 26-lea summit regio­nal din Belarus, la 26 august, la care vor participa şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi Catherine Ashton, şeful diplomaţiei UE. Responsabilii ruşi declară că Kievul trebuie să înceteze agresiunea militară din est şi să negocieze cu insurgenţii. Moscova susţine că are prea puţină influenţă asupra separatiştilor şi, contrar acuzaţiilor Occidentului, nu le furnizează nici arme, nici combatanţi.

Putin nu a dat semne că va renunţa la obiectivul său principal, cel de menţinere a Ucrainei în orbita Rusiei, şi, cu toate că nu a ordonat o invazie de amploare a trupelor ruse masate la frontiera ucraineană, el a susţinut rebelii cu mari livrări de arme şi oameni, potrivit responsabililor occidentali şi ucraineni. În acelaşi timp, Kremlinul a încercat deturnarea atenţiei publicului asupra crizei umanitare, cerând o încetare a luptelor pentru a lăsa să intre un convoi umanitar chiar în timp ce forţele Kievului fac presiuni asupra  celor două mari oraşe, bastioanele rebelilor, Doneţk şi Lugansk.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă