13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialLa Moscova, moartea soseşte în bagaje

La Moscova, moartea soseşte în bagaje

Cel puţin 35 de persoane au murit şi 46 au fost rănite în ceea ce autorităţile ruse au numit un „atac sinucigaş” la un terminal internaţional al celui mai mare aeroport moscovit, Domodedovo. Principalii suspecţi sunt islamiştii din Caucazul de Nord.

Explozia s-a produs la ora 16.30, ora locală (17.00, ora Bucureştiului, în zona de recuperare a bagajelor, care, de obicei, este extrem de aglomerată. Zeci de ambulanţe au sosit la faţa locului, dar potrivit martorilor citaţi de televiziunea de limbă engleză Russia Today, fumul gros de la locul exploziei a împiedicat echipele de salvare să stabilească dacă mai sunt şi alte victime sau supravieţuitori în zonă. Bomba – cu o putere echivalentă cu 5-7 kilograme de TNT – ar fi fost dotată cu şrapnele pentru a provoca un număr cât mai mare de victime. Dintre răniţi, 20 se află în stare gravă. Unii martori au afirmat însă că au auzit două explozii. Ei au relatat posturilor de radio şi televiziune scene cu zeci de răniţi plini de sânge sau arşi grav.

Potrivit comisiei de anchetă este vorba de un atac sinucigaş şi că teroristul a detonat încărcătura în mulţimea care aştepta călătorii la ieşirea din aeroport. Potrivit însă unei alte teorii, bomba ar fi sosit într-unul dintre bagaje.

Poliţia moscovită a anunţat că este în căutarea a trei suspecţi care ar putea avea legătură cu atacul dar nu a dat detalii asupra identităţii acestora şi nici nu au evocat vreo posibilă pistă a anchetei. Potrivit unei agenţii ruse, teroristul kamikaze ar fi fost „de tip arab”. La rândul ei, agenţia Rosbalt susţine că Biroul Federal de Securitate (FSB) avea la cunoştinţă de faptul că în Moscova s-ar fi aflat un terorist kamikaze de duminică seara. Toate atacurile teroriste care au avut loc în Rusia au fost revendicate în cele din urmă de grupări armate islamiste din Caucazul de Nord, din Cecenia, Daghestan sau Inguşetia. Atacul de ieri sugerează o pregătire prealabilă atentă. Aeroportul Domodedovo s-a dotat recent cu echipamente de securitate de ultimă oră, dar, la fel ca în cazul multor aeroporturi din lume, zona de Sosiri era una de securitate minimă.

Aeroporturile Vnukovo şi Şeremetievo, precum şi reţeaua de metrou au fost puse în stare de alertă. În cursul unei reuniuni de urgenţă cu Procurorul General, cu Ministrul Transporturilor şi şeful comisiei de anchetă, preşedintele Dmitri Medvedev a ordonat instituirea unui „regim de securitate special‘‘ în toate gările, aeroporturile şi nodurile de transport ale ţării.

Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, s-a declarat „şocat‘‘ şi a exprimat solidaritatea Alianţei cu Rusia.

Principalele atacuri teroriste din Rusia

29 martie 2010: Un dublu atentat sinucigaş la metroul din Moscova dus la îndeplinire de femei-kamikaze face 40 de morţi şi 90 de răniţi.

27 noiembrie 2009: Un atentat provoacă deraierea trenului Nevsky Express între Moscova şi Sankt Petersburg. 17 morţi.

1-3 septembrie 2004: Peste 1000 de persoane, majoritatea copii, sunt luate ostatice în Şcoala Nr 1 din Beslan, Osetia de Nord de un commando cecen. În asaltul forţelor ruse mor 330 de persoane.

24 februarie 2004: Două femei kamikaze se îmbarcă în două avioane de pasageri. 90 de morţi.

6 februarie 2004: Un atentat la metroul moscovit se soldează cu 41 de morţi.

5 decembrie 2003: Un atentat sinucigaş într-un tren călătorind în sud-vestul Rusiei face 46 de victime. Atacul este revendicat de liderul rebel cecen, Şamil Basaev.

23-26 octombrie 2002: Un commando cecen înarmat cu o cantitate enormă de exploziv ia ostatici 800 de spectatori ai teatrului Dubrovka din Moscova. În asaltul forţelor speciale ruse mor 130 de persoane asfixiate cu gazul utilizat în operaţiune pentru neutralizarea teroriştilor.

Cele mai citite

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...

Legea pentru prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă, promulgată de Klaus Iohannis

Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă a...
Ultima oră
Pe aceeași temă