15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialLegenda fotbalului african, George Weah, intră în turul secund al alegerilor prezidențiale...

Legenda fotbalului african, George Weah, intră în turul secund al alegerilor prezidențiale din Liberia

Senatorul George Weah, legendă a fotbalului african, și vicepreședintele Joseph Boakai se vor confrunta în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Liberia, niciun candidat nereușind să obțină majoritatea absolută în prima rundă a scrutinului, a anunțat Comisia Electorală, duminică, transmite AFP citată de Agerpres.

Conform Constituției, turul secund va fi organizat în a doua zi de marți de după anunțarea rezultatului final al primului tur.

După numărărea voturilor în peste 95% din secțiile electorale, George Weah se află pe prima poziție, cu circa 572.000 de voturi, adică 39%, urmat la o distanță de zece procente de Joseph Boakai, care a primit 427.000 de voturi, însemnând 29,1% din sufragii.

Un total de 20 de candidați au concurat marți în prima rundă a scrutinului în urma căruia va fi ales viitorul președinte liberian, acesta urmând a fi și primul transfer democratic al puterii în Liberia în ultimii peste 70 de ani.

Din 2005, funcția a fost deținută de Ellen Johnson Sirleaf, prima femeie aleasă președinte al unui stat african. Pentru activitatea sa în sprijinul drepturilor femeilor, aceasta a fost distinsă, la 10 decembrie 2011, cu Premiul Nobel pentru Pace, alături de conaționala sa, Leymah Gbowee, și de jurnalista Tawakel Karman, din Yemen. La 16 ianuarie 2012 a fost învestită pentru cel de-al doilea său mandat la conducerea țării. La 12 septembrie 2013, i s-a acordat Premiul Indira Ghandi de către președintele Indiei, Pranab Mukherjee. În 2014, a figurat pe locul 70 în topul celor mai puternice femei din lume, alcătuit de revista Forbes.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Care sunt cele mai populare trenduri în amenajarea băilor din hoteluri?

Hotelurile sunt esențiale în turism deoarece sunt locuri în care clienții doresc să se simtă ca acasă în timpul șederii lor. De aceea, este...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...
Ultima oră
Pe aceeași temă