15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialLibanul de la granița României

Libanul de la granița României

Serviciul de securitate ucrainean (SBU) a anunțat că ar putea declanșa o operațiune antiteroristă în Transcarpatia, acolo unde, săptămâna trecută, membrii grupării Pravi Sektor (Sectorul de Dreapta) s-au angajat în lupte cu forțele de poliție și cu miliția personală a unui politician local. În realitate, nu e vorba despre „terorism”, ci despre un război pentu controlul rutelor de contrabandă spre Europa.

Ucraina este un stat eșuat, care a devenit teritoriul armatelor personale și al milițiilor ideologice, cam ca Libanul anilor ’80. În luna martie, armata personală a oligarhului Igor Kolomoiski, pe atunci guvernator al regiunii Dniepropetrovsk, a luat cu asalt sediul companiei naționale de transport de petrol, UkrTransNafta, pentru că noul șef numit de președintele (oligarh) Petro Poroșenko nu mai livra petrol la prețuri preferențiale rafinăriei lui Kolomoiski. Au avut loc lupte între SBU și trupele lui Kolomosiki și, în cele din urmă, Poroșenko l-a demis pe omul pe care Vladimir Putin l-a descris drept un „escroc remarcabil care a reușit să îl înșele chiar și pe Roman Abramovici”.

Acum, situația pare să se repete în vestul Ucrainei, în Transcarpatia, dar de data aceasta este implicată gruparea/miliție/partid politic Pravi Sektor. Sâmbăta trecută a avut loc la Mukacevo (Muncaci în română și maghiară) o întâlnire la vârf între reprezentanții Pravi Sektor și liderii mafiei care controlează traficul cu țigări spre România, Ungaria și Slovacia din Vestul Ucrainei.

Când spunem „liderii mafiei locale” ne referim inclusiv la oficiali guvernamentali locali, pentru că în Ucraina, cele două noțiuni nu se exclud. Ceva n-a mers deloc bine la summit-ul respectiv, pentru că a ieșit cu împușcături între cei 20 de reprezentanți ai Pravi Sektor, pe de o parte, și poliția locală și armata personală a unui politician local, pe de alta, iar doi membri ai Pravi Sektor au fost uciși. Alţi 13 oameni au fost răniți. Drept pentru care luptătorii Pravi Sektor s-au refugiat prin pădurile din apropiere de unde au declanșat lupta de gherilă împotriva autorităților din regiune și au blocat șoseaua spre Kiev, cerând demisia ministrului de interne.

Șeful miliției, Dmitro Iaroș, susține că autoritățile locale sunt corupte și că Pravi Sektor luptă împotriva traficanților de țigări care îmbogățesc oligarhii de la Kiev sub protecția poliției. Vestea proastă este că are dreptate. Vestea și mai proastă este că în loc să fie o fraternitate de cavaleri ai dreptății care luptă împotriva corupției, Pravi Sektor este interesată ea însăși să preia controlul asupra operațiunilor de contrabandă din vestul Ucrainei. În fond, de ce n-ar face-o? E vorba de o miliție de cel puțin 2000 de oameni, foarte bine înarmată, ai cărei membri luptă ca voluntari în cele mai grele bătălii de pe frontul de Est împotriva rușilor.

Ca partid, Pravi Sektor n-a luat decât 2% din voturi la alegeri, dar ca miliție, există milioane de ucraineni care îi simpatizează și îi consideră autentici patrioți ucraineni. Or, armele, uniformele și vehiculele costă și nu se plătesc de la sine, așa că operațiunile de contrabandă valorând sute de milioane de dolari reprezintă o bună sursă de venit.

Problema este că Pravi Sektor nu sunt doar violenți, ci și ignoranți. Muncaci a fost odinioară o localitate înfloritoare, singurul oraș cu majoritate evreiască din Rutenia. Apoi au venit naziștii. Acum, Pravi Sektor își propune nu numai de-rusificarea totală a Ucrainei, ci și ucrainizarea totală a regiunilor din vest, asta însemnând în limbajul lor, eliminarea oricăror elemente europene și occidentale. În Transcarpatia acest lucru s-ar putea traduce printr-un conflict deschis în primul rând cu minoritatea maghiară – iar guvernul de la Budapesta și-a exprimat deja „preocuparea extremă” față de situația din vestul Ucrainei și, dacă avansează spre sud, cu minoritatea românească.

Acțiunile Pravi Sektor par extrase din manualul de propagandă al KGB. Deși se proclamă patrioți ucraineni, ceea ce fac vine mănușă Moscovei, iar Viktor Orban nu putea să piardă ocazia să îi facă un serviciu prietenului Putin.

Dar, pe de altă parte, este tot atât de adevărat că Pravi Sektor reprezintă un factor de destabilizare serios la granița de nord a României, iar Poroșenko nu pare nici dornic, nici capabil să îl țină sub control. În aceste condiții, președintele Iohannis trebuie să ia în considerare planuri pentru protejarea graniței de nord și est, dar mai ales a minorității românești din Ucraina.

Cele mai citite

Cât de des ar trebui să faci rotația anvelopelor?

Deoarece anvelopele se uzează diferit pe puntea față comparativ cu cele de pe puntea spate, acestea trebuie rotite periodic pentru a nu ajunge în...

Ghidul ANAF pentru frizeri, coafeze și manichiuriste

Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute de persoanele fizice din prestarea unor activități de înfrumusețare/întreținere corporală, a fost publicat joi de ANAF. Ghidul poate...

Poşta Română a finalizat distribuirea pensiilor până pe 15 aprilie

Compania Naţională "Poşta Română" a finalizat distribuirea pensiilor până pe data 15 aprilie, conform calendarului asumat, a anunţat, joi, operatorul poştal naţional. Distribuirea drepturilor sociale...
Ultima oră
Pe aceeași temă