12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialLiberland, autoproclamat drept un nou stat în Europa, ar putea deveni paradis...

Liberland, autoproclamat drept un nou stat în Europa, ar putea deveni paradis fiscal

Un ceh și-a realizat visul și a proclamat un nou stat, Liberland, pe un teren împădurit de 7 kilometri pătrați, între Serbia și Croația, unde fiscalitatea asupra veniturilor nu va fi obligatorie, relatează AFP, conform Agerpres.

”Ideea de bază este ca impozitele să fie facultative, pentru a reduce rolul statului la minimum, pentru a face presiunea statului cât mai mică posibil”, a explicat, pentru AFP, Vit Jedlicka (31 de ani), care s-a autoproclamat primul președinte al Liberlandului.

Republica liberă Liberland are deviza ‘Zit a nechat zit’ (”Trăiește și lasă-i și pe alții să trăiască”) și își propune crearea unei ”societăți în care cetățenii onești pot prospera fără legi, reglementări și nici impozite la stat ineficiente și obligatorii”.

Membru al micului Partid al Cetățenilor Liberi (de dreapta), Jedlicka afirmă că a primit deja 250.000 de cereri de cetățenie din lumea întreagă și speră să ajungă rapid la un milion.

Pentru a fi acceptat, ”trebuie să-l respecți pe aproapele tău și opiniile sale, precum și proprietatea privată”. 

Micul ”stat” se întinde pe 7 km.p. de teren împădurit între Serbia și Croația, pe malul Dunării, iar site-ul său web oficial (http://liberland.org) îi precizează coordonatele geografice. Capitala sa se numește Liberpolis.

”Croația afirmă că teritoriul aparține Serbiei, dar Serbia nu-l dorește, situație care durează deja de 24 de ani”, de la războaiele care au dus la destrămarea fostei Iugoslavii, potrivit lui Jedlicka.

Țara, a cărei apariție a fost anunțată în 13 aprilie, este o republică constituțională și o democrație directă care vrea să instaureze libera circulație a bunurilor și persoanelor, a precizat președintele autoproclamat.

 

Cele mai citite

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă