9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialLider al-Qaida, UCIS într-un raid aerian american, în Siria

Lider al-Qaida, UCIS într-un raid aerian american, în Siria

Liderul Grupului Khorasan, o organizaţie teroristă formată din membri al-Qaida a fost ucis într-un raid aerian american în Siria, a anunţat, marţi, Pentagonul, informează Mediafax.

“Moartea sa va degrada şi va întrerupre operaţiunile externe ale al-Qaida împotriva Statelor Unite şi ale aliaţilor şi partenerilor noştri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, căpitanul Jeff Davis, într-un comunicat.

Muhsin al Fadhli, un jihadist de origine kuwaitiană pentru care administraţia SUA ofersie o recompensă de şapte milioane de dolari, era liderul Grupului Khorasan, o organizaţie formată din membri al-Qaida care s-au mutat în Siria.

Citește și: Noi raiduri aeriene aniteroriste, în Irak și Siria

Potrivit lui Davis, raidul aerian a avut loc la 8 iulie, în timp ce al Fadhli călătorea cu un vehicul în apropiere de Sarmada, în Siria.

În timp ce alte grupări teroriste ca Statul Islamic şi Jabhat al-Nusra, afiliat l-Qaida, sunt responsabile de o mare parte din violenţele din Siria, Grupul Khorasan era bănuit că se concentrează pe atacuri în Occident.

Una dintre bazele grupului a fost vizată de un raid aerian în septembrie, în prima noapte a campaniei militare coordonate de SUA în Siria. Avioane ale coaliţiei au bombardat de atunci mai multe tabere de antrenament şi alte unităţi ale Grupului Khorasan.

Al Fadhli, care a luptat alături de al-Qaida şi talibani în Afganistan, a fost printre “puţinii lideri al-Qaida de încredere ce au fost anunţaţi dinainte despre atentatele de la 11 septembrie 2001”, a precizat Davis.

Citește și: Raiduri aeriene antiteroriste, în Irak

El a fost de asemenea implicat în atacurile teroriste care au avut loc în octombrie 2002, inclusiv împotriva puşcaşilor marini americani de pe insula Faylaka din Kuwait şi de pe nava franceză MV Limburg.

Cele mai citite

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

România, pe ultimul loc din UE când vine vorba de vaccinare împotriva HPV

România nu stă deloc bine la capitolul vaccinare împotriva HPV. Potrivit standardelor impuse de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), țara noastră va avea nevoie...

Brățările personalizate pentru cuplu – Cadoul ideal pentru a celebra iubirea

Într-o lume plină de opțiuni când vine vorba de cadouri, brățările personalizate pentru cupluri se disting ca o alegere plină de semnificație și afecțiune....
Ultima oră
Pe aceeași temă