8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialLider iranian: SUA creează "mituri" despre capabilitatea Iranului în domeniul nuclear

Lider iranian: SUA creează “mituri” despre capabilitatea Iranului în domeniul nuclear

Liderul suprem iranian Ali Khamenei a acuzat că Statele Unite creează “mituri” despre capabilitatea Iranului în domeniul nuclear, relatează The Independent online, conform Mediafax.

Generalul Hossein Salami, adjunctul Gardienilor Revoluţiei, a afirmat, într-un mesaj televizat, că subordonaţii săi vor răspunde cu “plumb încins celor care vorbesc despre” acces în instalaţiile militare, indiferent de acordurile încheiate cu marile puteri, şi a avertizat că Iranul poate deveni “un paradis pentru spioni”.

El a adăugat că ţara sa “nu va întinde covorul roşu pentru inamicii săi”, apreciind că orice inspecţie va dezvălui “secrete militare şi de apărare”.

Negocierile cu privire la limitarea programului nuclear iranian, susţinute de către ayatollahul Ali Khamenei, urmează să fie reluate săptămâna aceasta.

Însă, în pofida faptului că ayatollahul a afirmat că susţine negocierile, el îşi menţine poziţia de puternică neîncredere faţă de Statele Unite.

Într-o declaraţie publicată de către agenţia semioficială iraniană de ştiri Fars, el este citat afirmând că Statele Unite creează acest “mit” pentru “a putea să spună că Republica islamică este o sursă de ameninţări”.

“Sursa ameninţării este America însăşi”, a subliniat liderul suprem.

Într-un discurs susţinut în faţa unui grup de comandanţi militari, transmis de televiziunea de stat, Khamenei a catalogat Statele Unite drept “cealaltă tabără”, insistând că acestea “ameninţă metodic şi fără ruşine”, militar, Iranul.

“Chiar dacă nu au ar fi lansat aceste ameninţări deschis ar fi trebuit să ne pregătim”, a insistat el.

Iranul şi cele şase mari puteri au ajuns anterior la un acord-cadru cu privire la programul nuclear iranian şi există speranţe că negocierile de la Viena vor conduce la un acord final până la sfârşitul lui iunie.

Soluţia vizează două rezultate, şi anume reducerea temerilor Occidentului că Iranul poate să producă o bombă nucleară şi relaxarea sancţiunilor economice impuse Teheranului.

Una dintre principalele preocupări ale Iranului este cât de rapid vor fi ridicate sancţiunile economice.

Khamenei a cerut ridicarea tuturor sancţiunilor imediat ce se ajunge la un acord final, însă Washingtonul a respins această solicitare.

În schimb, liderul Republicii islamice şi-a avertizat ţara că Statele Unite au intenţii “diavoleşti”, insistând asupra susţinerii oferite de către americani ofensivei conduse de către Arabia Saudită împotriva rebelilor huthi, aliaţi ai Iranului, în Yemen.

Arabia Saudită efectuează atacuri aeriene în Yemen din martie, cu scopul de a-i disloca pe rebelii huthi, care au dizolvat Parlamentul ţării. Iranul este suspectat de către comunitatea internaţională că i-a înarmat pe rebeli, sporind tensiunile în relaţiile din Orientul Mijlociu.

Cele mai citite

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...

Turcia îl atacă dur pe Netanyahu: vrea să tragă Orientul Mijlociu în război “pentru a rămâne la putere”

Turcia l-a acuzat miercuri pe premierul israelian Benjamin Netanyahu că intenţionează să tragă Orientul Mijlociu în război "pentru a rămâne la putere", pe fondul...
Ultima oră
Pe aceeași temă