14.6 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialUE vrea să convingă AFRICA să-și ia înapoi MIGRANȚII. Ce oferă în...

UE vrea să convingă AFRICA să-și ia înapoi MIGRANȚII. Ce oferă în schimb Europa

Liderii europeni vor decide, miercuri, un mecanism de gestionare a crizei migrației, menit să convingă statele africane să-și primească înapoi imigranții economici, relatează AFP, citată de Mediafax.

Dacă vor accepta această procedură, statele Africii ar putea primi ajutoare în valoare de până la 3,6 miliarde de euro.

Întâlnirea de miercuri, din capitala Maltei, este foarte puțin obișnuită. La ea participă peste 50 de lideri din Europa și Africa, constituind cea mai recentă parte a strategiei UE de înfruntare a celui mai mare aflux de refugiaţi şi migranţi cu care se confruntă Europa de la al Doilea Război Mondial încoace.

Banii au menirea să-i convingă pe liderii africani să accepte să reprimească "imigranţii economici" din UE, în contextul în care ţările africane se tem că ar urma să piardă miliardele de dolari pe care îi trimit acasă cetăţenii lor care muncesc în străinătate.

Comisarul european pentru Migrare, Dimitris Avramopoulos, a anunţat că naţiunile europene îşi vor "consolida cooperarea" cu ţările africane în vederea protejării refugiaţilor, trimiterii înapoi acasă a migranţilor şi opririi celor care îi trafică, oferind totodată ţărilor africane canale oficiale de migrare.

"De aceea este atât de important Summitul de la Valletta", sublinia comisarul la începutul săptămânii.

Ca stimulent, Comisia Europeană (CE) creează un fond pentru Africa în valoare de 1,8 miliarde euro şi îndeamnă statele membre UE să adune această sumă – însă o sursă europeană afirmă că nu este sigură că acest îndemn ar urma să fie ascultat.

Aceşti bani urmează să fie direcţionaţi către lupta împotriva cauzelor profunde ale migraţiei – sărăcia şi conflictele armate.

Progresele înregistrate pe axa principală a actualei strategii a UE pe tema crizei migraţiei – promovarea cooperării cu Turcia – urmează să fie discutate joi, la Valletta, când liderii UE se vor reuni fără cei africani.

Turcia a devenit un punct de intrare a migranţilor în Europa mai important decât Africa, găzduind în prezent aproximativ două milioane de refugiaţi sirieni.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

SUA avertizează Raiffeisen Bank că îi taie accesul la sistemul financiar american din cauza legăturilor cu Rusia

Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International a fost avertizat, în scris, de Trezoreria SUA că accesul său la sistemul financiar american ar putea fi...

Loredana Groza mărturisește ce fotbalist a fost primul ei “crush”. “Decupam pozele cu el din ziare!”

Loredana Groza a fost prezentă pe terenul unde se antrenează Generația de Aur, pe "Arcul de Triumf", pentru meciul din 25 mai. Artista va...
Ultima oră
Pe aceeași temă