15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialLiderul istoric al tătarilor din Crimeea, premiat de Polonia

Liderul istoric al tătarilor din Crimeea, premiat de Polonia

Liderul istoric al tătarilor din Crimeea, Mustafa Djemilev, a primit marţi Premiul Solidaritatea, creat de către Polonia, într-o ceremonie la Castelul Regal de la Varşovia, relatează AFP, conform Mediafax.

"Vă mulţumim pentru lupta frumoasă, paşnică şi înţeleaptă. Ea nu a adus încă victoria, deci, mulţumindu-vă, vă cerem să continuaţi să luptaţi!", a declarat Lech Walesa, liderul istoric al Sindicatului polonez Solidaritatea, preşedintele juriului premiului.

Djemilev, în vârstă de 70 de ani, i-a mulţumit pentru această "expresie a solidarităţii faţă de întreaga naţiune care luptă pentru drepturile sale şi pentru patrie".

"Cât timp ne va fi ocupat pământul şi naţiunea umilită – depinde de solidaritatea popoarelor din lume în lupta împotriva unui banditism internaţional", a declarat el.

Disident în perioada fostei Uniuni Sovietice, Djemilev a petrecut aproximativ zece ani în lagărele sovietice, în timp ce poporul său era deportat. În perioada sovietică el a organizat primele întoarceri ale tătarilor în Crimeea. Un susţinător al independenţei şi unităţii ucrainene, liderului i-a fost interzis recent accesul în Crimeea de către Rusia, care a anexat acest teritoriul din sudul Ucrainei.

Potrivit preşedintelui ales ucrainean, care efectuează la Varşovia prima sa vizită în străinătate, unde urmează să îl întâlnească miercuri pe Barack Obama, "lumea întreagă este acum cu noi. Agresorul este izolat".

"Tătarii din Crimeea rămân uniţi. Sunt absolut sigur că Ucraina şi Crimeea vor fi eliberate", a declarat el.

Premiul Solidaritatea, acordat pentru apărarea valorilor democratice, recompensată cu suma de un milion de euro, este alcătuit din trei tanşe, şi anume 250.000 de euro se acordă direct laureatului, 700.000 de euro vor fi utilizaţi în finanţarea unor programe de ajutorare pe care laureatul le va desemna, iar 50.000 de euro vor fi folosiţi pentru organizarea vizitei sale de studiu în Polonia.

Varşovia a creat acest premiu pentru a marca 25 de ani de la primele alegeri parţial libere organizate în Polonia la 4 iunie 1989, care au grăbit prăbuşirea comunismului în această ţară şi în regiune.

Potrivit Varşoviei, Premiul Solidaritatea va fi atribuit de-acum anual.

Cele mai citite

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...
Ultima oră
Pe aceeași temă