10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialLiderul ONU avertizează cu privire la extinderea crizei irakiene

Liderul ONU avertizează cu privire la extinderea crizei irakiene

Ofensiva islamistă în Irak generează temeri în privinţa unui conflict sectar care ar putea depăşi frontierele acestei ţări asediate, a avertizat, marţi, la Geneva, Ban Ki-moon, secretarul general al Naţiunilor Unite, relatează Mediafax.

"Sunt foarte îngrijorat în legătură cu degradarea rapidă a situaţiei în Irak, în special în legătură cu informaţiile despre execuţii sumare efectuate de Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL). Există un risc real de extindere a violenţei sectare la scară largă, atât în interiorul Irakului, cât şi dincolo de frontierele sale. Condamn ferm aceste atacuri teroriste, uciderea de civili şi răpirile de diplomaţi. Este vorba despre încălcări inacceptabile ale drepturilor omului ", a declarat Ban Ki-moon pentru presă, la Geneva.

Militanţii din cadrul SIIL (sunniţi) sunt în război cu Guvernul de la Bagdad, alcătuit din musulmani şiiţi. Ei sunt acuzaţi că au ucis zeci de militari irakieni capturaţi, că au luat la ţintă civili şi că au răpit aproximativ 12 diplomaţi turci.

Irakul este afectat de o săptămână de o ofensivă jihadistă. În cursul ofensivei, jihadiştii din cadrul SIIL, o grupare extremistă foarte activă în Siria, au preluat controlul asupra celui de-al doilea oraş al Irakului, Mosul, unei mari părţi a provinciei sale Ninive (nord), Tikrit şi altor districte din provinciile Salaheddine, Diyala (est) şi Kirkuk (nord).

Statele Unite iau în calcul lansarea unor atacuri aeriene şi au recunoscut că împărtăşesc cu Iranul, o ţară şiită, aceeaşi dorinţă în vederea stopării acţiunilor jihadiştilor sunniţi.

Liderul ONU a refuzat să se exprime în favoarea unei eventuale intervenţii internaţionale.

"Ştiu că multe ţări vizate reflectă asupra unor opţiuni în vederea ajutorării Guvernului irakian", a spus el, însă toate părţile ar trebui să evite represaliile, a îndemnat el.

În opinia secretarului general ONU, Irakul ar trebui să-şi reevalueze modalitatea de a guverna pentru a calma tensiunile comunitare.

"Legitimitatea vine din bună guvernanţă şi respectarea drepturilor omului. Atunci când astfel de elemente lipsesc, este evident că unele persoane devin îngrijorate, iar această formă de instabilitate politică determină un teren favorabil pentru extremism şi terorism", a spus el.

Cele mai citite

Simona Halep și-a aflat adversara de la turneul Trophee Clarins

Simona Halep va debuta la turneul de categorie WTA 125 Trophee Clarins de la Paris împotriva americancei Mccartney Kessler, jucătoare care în acest moment...

Simona Halep și-a aflat adversara de la turneul Trophee Clarins

Simona Halep va debuta la turneul de categorie WTA 125 Trophee Clarins de la Paris împotriva americancei Mccartney Kessler, jucătoare care în acest moment...

Starea actorului Florin Piersic se ameliorează

Starea actorului Florin Piersic se ameliorează dar pacientul rămâne internat în spital, au anunțat, duminică, 12 mai 2024, atât conducerea spitalului cât și ministrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă