17.4 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialLiderul PPE acuză Parlamentul României de obstrucționare a Justiției

Liderul PPE acuză Parlamentul României de obstrucționare a Justiției

Președintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, a criticat acţiunea deputaţilor jurişti de a respinge cererea de începere a urmăririi penală a premierului Victor Ponta, spunând că Parlamentul încearcă obstrucţionarea justiţiei, informează Mediafax.

Mai mult, Joseph Daul avertizează că un guvern nu trebuie să se folosească de majoritatea parlamentară în interesul său și că situația din România e monitorizată de partenerii europeni, care se așteaptă ca Parlamentul României să dea posibilitatea procurorilor de a continua ancheta în cazul Ponta.

Citește și: Mesaj de la Bruxelles: Ponta să dea explicații în Parlamentul European

”Suntem revoltați de tentativele Comisiei Juridice a Parlamentului României de a împiedica justiția să își îndeplinească atribuțiile în ceea ce privește anchetarea faptelor penale de care este acuzat prim-ministrul României, Victor Ponta. Ne așteptăm ca plenul Parlamentului României să ofere posibilitatea procurorilor de a continua învestigațiile față de prim-ministrul Victor Ponta. Parlamentul nu ar trebui să fie niciodată un obstacol în calea înfăptuirii justiției. De asemenea, reprezentanții Guvernului nu ar trebui să se folosească de majoritatea parlamentară pentru propriul interes. Vom monitoriza cu atenție angajamentul Guvernului României de a respecta domnia legii și independența justiției, precum și de a combate cu fermitate corupția din România”, transmite președintele Partidului Popular European, într-un comunicat de presă.

Joseph Daul mai spune că ”este inacceptabil ca ministrul Justiției și prim-ministrul unui stat membru al Uniunii Europene să amenințe protestarii pașnici cu sancțiuni penale”.

Citește și: Dezbateri pe cazul Ponta în Parlamentul European

”Libertatea de expresie este garantată în Uniunea Europeană. Oamenii care vor să își exprime public nemulțumirile față de un prim-ministru acuzat oficial de fapte grave de corupție nu trebuie împiedicați să facă acest lucru. Facem apel la autoritățile locale să autorizeze orice formă de exprimare pașnică a cetățenilor din România”, adaugă liderul PPE.

Luni, liderul Grupului PPE, Manfred Weber, a cerut în plenul de la Strasbourg, la propunerea Delegației României, ca situația premierului Victor Ponta, față de care s-a cerut începerea urmăririi penale, să fie discutată în Parlamentul European, preşedintele PE, Martin Schulz, propunând ca subiectul să fie discutat în LIBE.

“Situația din România este îngrijorătoare. Este inacceptabil că PSD vrea să blocheze cercetările. Direcția Națională Anticorupție trebuie lăsată să investigheze spre a aduce lumină în cazul acuzațiilor grave aduse lui Ponta”, a declarat Manfred Weber.

Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a propus ca subiectul să fie discutat în comisia de specialitate (Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne), precum și în Conferința liderilor grupurilor parlamentare, înainte de a fi discutat în plen.

“Este inadmisibil ca premierul și ministrul Justiției să amenințe liderii opoziției și să intimideze cetățenii care doresc să participe la demonstrații prin care cer demisia lui Victor Ponta”, a afirmat copreşedintele Delegaţiei române în grupul PPE Theodor Stolojan.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins, luni, solicitarea privind începerea urmăririi penale a premierului Ponta, cu 18 voturi “împotrivă”, 7 “pentru” şi o abţinere. Raportul Comisiei Juridice a Camerei Deputaților va fi dezbătut marți, la ora 10.00, în ședinţa de plen a Camerei.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. De asemenea, DNA cere Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese.

 

Cele mai citite

CEC Bank susține antreprenorii români și în 2024 prin Programul guvernamental IMM Plus

CEC Bank sprijină antreprenorii români și își reconfirmă angajamentul pe termen lung față de economia românească și în anul 2024, acordând credite cu dobânzi...

Halterofilul ucrainean Oleksandr Pielieşenko a fost ucis pe front

Halterofilul ucrainean Oleksandr Pielieşenko, dublu campion european şi participant la Jocurile Olimpice de la Rio, a fost ucis pe front. Anunțul a fost făcut luni...

Ovidiu Ionescu şi Bernadette Szocs merg la Jocurile Olimpice! România are 82 de sportivi calificați la Paris

România și-a mărit numărul de sportivi care vor participa la Jocurile Olimpice, după ce perechea alcătuită din Ovidiu Ionescu şi Bernadette Szocs s-a calificat...
Ultima oră
Pe aceeași temă