9.9 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialLiderul român al unei mişcări unioniste, expulzat din Republica Moldova. Reacţia Ambasadei...

Liderul român al unei mişcări unioniste, expulzat din Republica Moldova. Reacţia Ambasadei României la Chişinău

Autorităţile moldovene l-au reţinut şi expulzat pe George Simion, liderul Platformei Unioniste Acţiunea 2012, potrivit Mediafax

Cetăţeanul român a primit inderdicţie de a mai intra pe teritoriul moldovean cinci ani, scrie Jurnal de Chişinău. 

Preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012,  o mişcare care militează pentru unirea Republicii Moldova cu România,  a fost reţinut miercuri de agenţii Serviciului moldovean de Informaţii şi Securitate (SIS), iar în scurt timp a fost expulzat din Republica Moldova. 

În urmă cu scurt timp, George Simion a confirmat pe pagina sa de Facebook că a fost reţinut de SIS, explicând că motivul ar fi marşul unionist pe care Platforma Acţiunea 2012 îl va organiza sâmbătă în Chişinău. 

Ei nu sunt de acord cu protestul din 16 ma. Sunt în vamă, expulzat cică 5 ani, aştept hârtia. Se temeau sa nu fie multă lume pe ‎16 mai‬ pentru ‎unire‬”, a adăugat George Simion, în mesajul postat pe Facebook.

Serviciul moldovean de Informaţii şi Securitate nu a comentat informaţiile.

Platforma Unionistă Acţiunea 2012 este o coaliţie de asociaţii nonguvernamentale şi grupuri civice care susţin unirea Republicii Moldova cu România.

George Simion a mai fost vizat de o interdicţie de intrare pe teritoriul Republicii Moldova în decembrie 2014, dar măsura a fost anulată în doar câteva ore. George Simion explica atunci că s-a aflat în această situaţie din cauza atitudinii critice faţă de Guvernul de Chişinău.

Platforma Acţiunea 2012 va organiza sâmbătă, la Chişinău, un marş unionist.

Reacţia Ambasadei Româniai la Chişinău

Ambasada României la Chișinău a aflat în după-amiaza zilei de miercuri, din surse publice, despre reținerea cetățeanului român George Simion de către reprezentanți ai Biroului Migrație și Azil al Republicii Moldova şi a cerut clarificări, luând legătură şi cu Simion, aflat acum în drum spre România.

Informaţiile sunt prezentate de Ministerul român al Afacerilor Externe, într-un comunicat transmis miercuri seara.

“Misiunea diplomatică a luat imediat legătura cu autoritățile competente ale Republicii Moldova – Ministerul Afacerilor Interne și Biroul Migrație și Azil – și a solicitat clarificări. O cerere formală în acest sens a fost adresată Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova. În paralel, Ambasada l-a contactat pe cetățeanul român, pentru a asigura întreaga asistență care ar fi putut fi necesară. Domnul George Simion a informat misiunea diplomatică cu privire la situația sa, fără a formula solicitări concrete. În prezent, cetățeanul român este în drum spre România”, se arată în comunicat.

Ministerul adaugă că, prin Ambasada României la Chișinău, păstrează în atenție cazul, pentru obținerea tuturor informațiilor clarificatoare.

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă