10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialLista neagră a Rusiei, criticată de UE

Lista neagră a Rusiei, criticată de UE

Moscova a trimis statelor membre UE o listă cu 89 de persoane cărora le-a interzis pătrunderea în Rusia, ca răspuns la sancțiunile impuse de unele state europene în urma crizei din Ucraina. Pe listă s-ar afla și cinci români, potrivit informațiilor neoficiale.

Premierul olandez, Mark Rutte, a anunţat că mai multe ambasade ale ţărilor UE de la Moscova au primit, joi, o listă neagră cu numele unor oficiali cărora li se interzice intrarea în Rusia. Premierul belgian, Didier

Reynders, a confirmat informaţia, precizând că pe listă se află 89 de persoane. Numele aflate pe listă nu au fost făcute publice oficial, dar o listă neoficială a fost prezentată online de către postul finlandez Yle. Potrivit sursei citate, pe listă apar, printre alţii, liderul grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, Jerzy Buzek, fostul preşedinte al Parlamentului European, Nick Clegg, fost vicepremier britanic, John Sawers, fost director al MI6, Stefan Füle, fost comisar european pentru Extindere, şi Karl Schwarzenberg, fostul ministru ceh de Externe. Totodată, lista cuprinde europarlamentari şi lideri politici din mai multe țări europene.

Decizia Rusiei a fost criticată de oficialii europeni, mai ales că Moscova a împiedicat mai mulţi politicieni europeni să călătorească pe teritoriul Rusiei în ultimele luni, evocând o listă confidenţială cu persoane vizate de interdicţie, dar fără să dea informaţii despre această listă.

Explicații de la Moscova

„Acest lucru scade şi mai mult încrederea reciprocă şi împiedică orice eforturi în vederea unui dialog constructiv de găsire a unei soluţii paşnice şi de durată la actuala criză geopolitică”, a declarat preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.  Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a declarat, într-o vizită în regiune, că lista nu va ajuta eforturile de dezamorsare a „conflictului încăpăţânat şi periculos” din estul Ucrainei.

Ieri, la două zile de la izbucnirea scandalului, a apărut și prima confirmare, neoficială,  din partea autorităților ruse. Moscova confirmă că a trimis statelor membre UE o listă cu persoane cărora le-a interzis pătrunderea în Rusia, dar afirmă că ar prefera să se abţină de la comentarii cu privire la personalităţi, a declarat sâmbătă un oficial de rang înalt de la Ministerul rus de Externe, relatează Tass online. Listele „au fost înmânate partenerilor noştri europeni ca un gest de încredere, iar publicarea lor poate apăsa conştiinţa părţilor corespondente”,  a apreciat el. „Doar un lucru rămâne neclar: au dorit colegii noştri europeni aceste liste pentru a minimaliza inconvenientele «persoanelor interzise» sau pentru a pune în scenă alt show politic?”, a adăugat el. Restricţionarea accesului în Rusia a fost introdusă excepţional, ca o „etapă reciprocă” faţă de acţiunile UE, a afirmat oficialul citat de Tass.

Cinci români pe listă

În România, lista a fost prezentată de fostul consilier prezidenţial Iulian Chifu, care susține că a primit-o din partea unui prieten rus, şi pe care figurează şi cinci români, respectiv Chifu, Eugen Tomac, Gheorghe Haţegan, Adrian Cioroianu şi Liviu Chondon.

Eugen Tomac este lider al Partidului Mişcarea Populară, Gheorghe Haţegan este director general adjunct la Transgaz, istoricul Adrian Cioroianu a fost ministru de Externe în Cabinetul Tăriceanu, fiind avizat recent pentru postul de delegat permanent pe lângă UNESCO, iar Liviu Chondon a preluat la începutul anului trecut postul de comandor al Forţelor Navale Române.

Ministerul de Externe a precizat că Ambasada României din Rusia a primit de la Delegaţia UE la Moscova o listă cu persoanele ce au interdicţie să intre pe teritoriul rus, şi că va solicita explicaţii în legătură cu românii aflaţi pe această listă.

Cei ale căror nume sunt vehiculate susțin că nu își vor schimba atitudinea. „Nu aveam în plan o vacanţă în Rusia; dacă ăsta e preţul pentru a comenta liber şi argumentat încălcarea de către Rusia a regulilor dreptului internaţional şi a angajamentelor de securitate europene în Georgia şi Ucraina, merită!”, a comentat Iulian Chifu.

Liderul PMP, Eugen Tomac, a declarat că a fost un critic constant al politicilor Moscovei faţă de R. Moldova, întrucât România a fost amputată în urma unei decizii a Kremlinului, iar poziţia rusă nu s-a schimbat în ultimii 100 de ani.

Istoricul Adrian Cioroianu și-a manifestat prețuirea față de cultura rusă.

„Chiar și de la distanță, nimeni nu mă poate împiedica să apreciez pe mai departe un popor care a luptat eroic, chiar și atunci când a fost modest condus, și să admir în continuare marea cultură ce a dat lumii pe Ceaikovski sau Cehov, Pușkin, Lermontov, Dostoievski sau marii lor scriitori de azi. În rest, încă din copilărie am știut să fac diferența dintre Leonid Brejnev și Alla Pugaciova. Cu atât mai mult astăzi, ca profesor de istorie, știu că regimurile trec și țările rămân”, a reacționat Cioroianu. 

Uniunea Europeană a impus sancţiuni, inclusiv blocarea bunurilor şi interdicţii de călătorie pe teritoriul european, unui număr de 151 de ruşi şi ucraineni, din cauza anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova şi a susţinerii acordate de Rusia separatiştilor proruşi.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă