8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialLituania construiește un gard la frontiera cu enclava rusă Kaliningrad. Cum reacționează...

Lituania construiește un gard la frontiera cu enclava rusă Kaliningrad. Cum reacționează Moscova

Lituania va înălța un gard la granița cu enclava rusă Kaliningrad, a anunțat ministrul de Interne al Lituaniei, Eimutis Misiunas.

"Motivele acestei decizii sunt atat economice, legate de stoparea contrabandei, cât și geopolitice, legate de întărirea frontierei externe a Uniunii Europene", a declarat ministrul lituanian, citat de AFP.

Regiunea din jurul orașului Kaliningrad este o enclavă rusească, puternic militarizată, situată la Marea Baltică, între Lituania și Polonia – ambele fiind țări NATO și UE.

Viitorul zid va fi lung de 135 de kilometri și se va întinde de la punctul comun de frontieră Rusia – Lituania – Polonia până la râul Nemunas, a precizat ministrul Eimutis Misiunas.

Autoritățile ruse au avut până acum comentarii ironice la adresa proiectului lituanian. Guvernatorul interimar al regiunii Kaliningrad, Anton Alikhanov, a declarat că în regiunea lui funcționează o "minunată fabrică" de cărămidă, astfel că "dacă vecinii noștri lituanieni vor să construiască un gard, suntem gata să le oferim materialul necesar".

Presa rusă susține că, în acest moment, granița dintre Lituania și Kaliningrad este "marcată numai cu semne speciale".

Informațiile privitoare la viitorul gard dintre Lituania și Kaliningrad apar imediat după ce SUA au început trimiterea pe Flancul Estic al NATO a circa 3500 de militari, care au sarcina să descurajeze o eventuală agresiune din partea Rusiei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

PSG și Borussia Dortmund s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 4-1 (1-1), marţi seara,...

ACAROM: Producția de mașini din România a crescut cu peste 7% la început de an

Producţia naţională de automobile a crescut, în primele trei luni ale acestui an, cu 7,1%, până la 152.912 de unităţi, comparativ cu acelaşi interval...

PSG și Borussia Dortmund s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 4-1 (1-1), marţi seara,...
Ultima oră
Pe aceeași temă