10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialLituania se teme de Rusia și inaugurează un oraș de carton pentru...

Lituania se teme de Rusia și inaugurează un oraș de carton pentru antrenamente militare

Lituania a inaugurat marți un oraș de carton, teren de antrenament militar unde armata sa va exersa gherila urbană, în contextul în care întreaga regiune se teme de Rusia, scrie agenţia AFP, preluată de Agerpres.

Orașul de carton care se întinde pe 15 hectare este dotat cu o școală, un stadion, un centru comercial, 26 de clădiri cu două etaje, o biserică și un comisariat de poliție.

“Noile condiții de antrenament vor ajuta trupele noastre să își apere mai bine țara și să descurajeze dușmanul”, a declarat presei ministrul lituanian al apărării, Juozas Olekas.

Pe drumul de acces, un panou rutier indică numele orașului — Vilnius, de la numele capitalei acestei țări baltice cu trei milioane de locuitori, membră a Uniunii Europene și NATO.

Este primul teren de antrenament de acest tip din țările baltice și va fi folosit, de asemenea, de țările aliate Lituaniei.

Costul amenajărilor se ridică la cinci milioane de euro.

Cea mai mare dintre cele trei țări baltice — foste republici sovietice—, Lituania își majorează considerabil bugetul apărării după anexarea Crimeii la Rusia în 2014. Anul viitor, acest buget va ajunge la 725 de milioane de euro, 1,79% din Produsul Intern Brut.

Îngrijorate din cauza războiului care continuă în Ucraina, autoritățile de la Vilnius au introdus anul trecut recrutarea parțială.

Armata profesionistă a acestei țări cu trei milioane de locuitori numără în prezent 8.200 de persoane, cărora li se adaugă 2.600 militari în termen și 4.600 de rezerviști.

Securitatea acestei țări, ca și a vecinilor baltici, depinde totuși de Alianța Nord-Atlantică.

La începutul lunii iulie, cu prilejul summitului de la Varșovia, NATO a decis desfășurarea a patru batalioane multinaționale în țările baltice și Polonia, cel amplasat în Lituania fiind alcătuit din trupe germane.

Cele mai citite

Parlamentul UE aprobă interzicerea produselor fabricate prin muncă forțată

Parlamentul European a aprobat normele care interzic în UE vânzarea, importul și exportul de bunuri fabricate prin muncă forțată, scrie Reuters. Măsura a fost impusă...

Dan Podaru: După destrămarea coaliției PSD – PNL la nivel de Capitală, trebuie retras și candidatul pentru Primăria Sectorului 1

Destrămarea coaliției PSD – PNL pentru Primăria Capitalei ar trebui să atragă după sine și schimbarea candidatului pentru Primăria Sectorului 1 din partea celor...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...
Ultima oră
Pe aceeași temă