11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialLocuitorii Noii Zeelande au decis prin referendum să păstreze drapelul național din...

Locuitorii Noii Zeelande au decis prin referendum să păstreze drapelul național din vremea ocupației britanice

Neozeelandezii au votat pentru menţinerea vechiului drapel naţional al ţării pe care se află simbolul Regatului Unit al Marii Britanii (British Union Jack), respingând oferta premierului John Key de a-l schimba cu simbolul unei ferigi argintii, în cadrul referendumului care a avut loc joi în Noua Zeelandă, informează agenţia de presă Xinhua, citată de Agerpres.

Conform rezultatelor preliminare, peste 57 la sută dintre voturi au fost în favoarea păstrării emblemei epocii coloniale navale care este reprezentată pe drapel printr-un proeminent ‘Union Jack’ (steagul naţional al Marii Britanii) în colţul din stânga sus, pe un câmp albastru cu patru stele roşii reprezentând constelaţia Crucea Sudului.

Puţin peste 43 la sută dintre neozeelandezi au votat pentru oferta alternativă a unei ferigi argintii stilizate alături de constelaţia Crucea Sudului pe un câmp albastru şi negru. 

 Prezenţa la vot a fost de 67,3 la sută din electorat, adică peste 2,12 milioane de alegători, potrivit Comisiei Electorale.

Rezultatul votului pune capăt unor luni de dezbateri care au polarizat şi uneori au lăsat un gust amar în urma confruntării dintre liniile politice ale partidelor. Susţinătorii primului-ministru, care au sprijinit în mod deschis schimbarea, i-au caracterizat pe militanţii pentru păstrarea vechiului steag drept “imaturi” şi interesaţi politic.

Key a recunoscut rezultatul referendumului într-o postare pe Twitter: “Noua Zeelandă a votat să-şi păstreze steagul nostru actual. Îi încurajez pe toţi neozeelandezii să-l folosească, să-l îmbrăţişeze şi, mai important, să fie mândri de el”. 

    Vicepremierul Bill English, care a fost responsabil de procesul electoral, a declarat că organizarea referendumului a avut ca rezultat o “dezbatere bună în jurul valorii de patriotism”. 

    “Am parcurs un proces solid, democratic, care ne-a permis să discutam cine suntem şi cum vrem să fim reprezentaţi pe plan mondial”, a spus Bill English într-o declaraţie. 

    “Acest proces i-a implicat pe kiwis (cum sunt supranumiţi neozeelandezii – n.r.) în casele lor, în şcolile lor şi la locurile lor de muncă, aici, în Noua Zeelandă şi chiar în întreaga lume – aceasta fiind ceva cu privire la care toţi am avut un punct de vedere”. 

    Opţiunea alternativă la actualul drapel naţional a fost aleasă dintre peste 10.300 de modele. Într-o primă fază de selecţie lista s-a restrâns la 40 de modele, dintre care au intrat în finală numai patru. Un al cincilea model de drapel a fost adăugat pe listă la presiunile populaţiei. În luna decembrie a anului trecut a fost ales printr-un referendum modelul alternativ la drapelul naţional al Noii Zeelande. Acesta a intrat joi în competiţie cu actualul steag naţional pe care această ţară îl are de peste 100 de ani.

Rezultatele finale ale referendumului vor fi anunţate la 30 martie de Comisia Electorală.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă