23.9 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialLondra vrea să aducă acasă turiştii britanici de la Sharm el-Sheikh

Londra vrea să aducă acasă turiştii britanici de la Sharm el-Sheikh

Marea Britanie şi Egiptul cooperează pentru aplicarea “de urgenţă” a unor măsuri de repatriere a turiştilor britanici aflaţi în prezent la Sharm el-Sheikh, relatează AFP, citată de Mediafax.

Această intenţie a fost anunţată, joi, de ministrul britanic de Externe, Philip Hammond.

Marea Britanie a suspendat miercuri seară, ca măsură de precauţie, zborurile spre Sharm el-Sheikh, în urma prăbuşirii unui avion rusesc, soldată cu moartea celor 224 de persoane care se aflau la bord, sâmbătă, în deşertul Sinai, anunţând că dispune de “noi informaţii” care acreditează teza potrivit căreia o bombă se află la originea dramei.

“Cooperăm cu firmele aeriene şi autorităţile egiptene pentru a implementa măsuri de urgenţă pe termen scurt care ne vor permite să aducem în siguranţă turiştii britanici”, a declarat Hammond pentru Sky News.

“Sperăm ca ele să fie implementate până vineri, astfel încât persoanele ale căror zboruri erau prevăzute ieri (miercuri) sau astăzi (joi) să poată pleca mâine (vineri)”, a adăugat el, precizând că acest dispozitiv de urgenţă “va rămâne în vigoare” pe o perioadă de o săptămână, până la zece zile.

Şeful diplomaţiei britanice a mai anunţat că se studiază măsuri în vederea reluării zborurilor între Sharm el-Sheikh şi Marea Britanie, însă nu a precizat când vor fi implementate.

“Nu pot să spun dacă e vorba de zile, săptămâni sau luni”, a declarat el. “Sperăm să fie posibil, înainte de aglomeraţia de Crăciun şi de Anul Nou, să considerăm staţiunea Sharm el-Sheikh sigură”, a adăugat Hammond.

După cinci zile de la catastrofa aeriană, cea mai gravă cu care s-a confruntat Rusia vreodată, cauzele prăbuşirii avionului Airbus A 321 al companiei charter ruseşti Kogalimavia (Metrojet), la puţin după decolarea aeronavei din staţiunea balneară Sharm el-Sheikh, nu au fost stabilite în mod oficial.

Gruparea jihadistă Stat Islamic a reafirmat, miercuri, că se află la originea dramei.

O reuniune de urgenţă urma să fie prezidată, la prânz, de către premierul David Cameron, care-l primeşte pe preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi, joi după-amiază, la Downing Street.

Citeşte şi:  Primele zece victime din avionul rusesc prăbuşit în Egipt au fost IDENTIFICATE

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Aglomeraţie pe drumurile dinspre mare și munte spre Capitală. Rute alternative

Centrul Infotrafic din IGPR anunţă că este inregistrată aglomeraţie pe sensul de coborâre al DN1 către Ploieşti, între staţiunile Predeal şi Buşteni, dar şi...

Armata israeliană a început evacuarea civililor din Rafah, înaintea unei posibile ofensive

Armata israeliană a început evacuarea civililor din orașul Rafah, aflat în sudul Fâșiei Gaza, aparent în cadrul pregătirilor pentru o operațiune militară în această...

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...
Ultima oră
Pe aceeași temă