15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialLovitura de stat a eșuat: Preşedintele și Guvernul din Burkina Faso, repuși...

Lovitura de stat a eșuat: Preşedintele și Guvernul din Burkina Faso, repuși în funcție

Preşedintele și Guvernul din Burkina Faso au fost repus în funcţie, miercuri, la o săptămână după arestarea lor în urma organizării loviturii de stat de către garda prezidenţială, informează Mediafax.

Michel Kafando a anunţat, miercuri, la televiziunea naţională că şi Guvernul interimar aflat la conducere după exilarea preşedintelui Blaise Compaore din urmă cu un an “s-a întors la lucru şi că-şi exercită drepturile garantate de stat în aceste minute”.

Citește și: VIDEO. Preşedintele și premierul din Burkina Faso au fost arestaţi de soldaţi

Regimentul pentru Securitate Prezidenţială (RSP), o unitate de elită formată din 1.200 de militari, cunoscută pentru loialitatea faţă de Compaore, a organizat miercurea trecută, 16 septembrie, o lovitură de stat, întrerupând o sedinţă de Cabinet şi arestându-i pe preşedintele Michael Kafando, pe prim-ministrul Isaac Zida şi pe alţi doi miniştri. Aceştia din urmă împreună cu preşedintele au fost eliberaţi după câteva zile, iar premierul abia luni.

Nu a existat niciun răspuns faţă de acest anunţ din partea unuia dintre liderii loviturii de stat Gilbert Diendere, cel care a fost văzut de corespondenţii DPA primindu-i pe preşedinţii din Ghana, Niger şi Republica Benin care au sosit în capitala din Burkina Faso, Ouagadougou, pentru a încerca să medieze criza instaurată. Liderii altor state africane, printre care preşedintele Republicii Togoleze şi vicepreşedintele nigerian, sunt aşteptaţi să sosească în cursul zilei de miercuri.

Garda prezidenţială şi armata loialistă au semnat un acord de încetare a ostilităţilor marţi seară, potrivit postului de radio Omega FM. Acordul a fost agreat după ce, în cursul nopţii de luni spre marţi, armata a pătruns în capitală pentru a negocia predarea organizatorilor loviturii de stat care fac parte din unitatea de elită a gărzii prezidenţiale.

În timpul unui summit organizat în Nigeria marţi, liderii Comunităţii economice a statelor din Africa de vest (ECOWAS) nu au discutat despre graţierea organizatorilor loviturii de stat din 16 septembrie şi nici dacă susţinătorii lui Compaore au dreptul de contesta alegerile prevăzute pentru 11 octombrie, cărora li s-a interzis iniţial acest lucru.

Mediatorii din ECOWAS au propus ca alegerile să fie amânate până pe date de 22 noiembrie, dat fiind recentul conflict.

Cele mai citite

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...

Economia UE va suferi dacă va intra într-o „cursă a subvențiilor” cu SUA și China

Economia Uniunii Europene va fi afectată dacă va intra într-o ”cursă a subvențiilor” cu Statele Unite(SUA) și China, avertizează un oficial din cadrul Fondului...
Ultima oră
Pe aceeași temă