11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialLovitura de stat eșuată din Turcia: Sute de angajați guvernamentali au fost...

Lovitura de stat eșuată din Turcia: Sute de angajați guvernamentali au fost DEMIȘI

257 de angajați din biroul premierului turc Binali Yildirim au fost demiși, marți, ca urmare a loviturii de stat eșuate care a avut loc, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în Turcia, potrivit unor surse apropiate Guvernului turc, citate de Al Arabiya, informează News.ro și Agerpres.

Serviciile prim-ministrului turc au angajate în jur de 2.600 de persoane. 

Tot marţi, Preşedinţia Afacerilor Religioase (Diyanet) din Turcia, cea mai înaltă autoritate islamică, a anunţat că au fost demişi 492 (din cei peste 100.000) de membri ai personalului, suspectaţi de implicare în tentativa de puci şi de legături cu „terorismul”.

Pe de altă parte, premierul a respins, marți, la Ankara, că acțiunile după lovitura de stat eșuată ar veni „dintr-un spirit de răzbunare”. „Nimeni nu poate trăi într-un spirit de răzbunare (…) Un astfel de lucru este absolut inacceptabil în statul de drept”, a spus Yildirim într-o alocuţiune la Ankara, potrivit Agerpres.

Citește și: Presă: Lovitura de stat eșuată. Armata urmărea să preia controlul în Turcia pe baza unui plan complex

În discursul său susţinut alături de liderul principalului partid de opoziţie, premierul a mai afirmat că Turcia trebuie să evite riscul ca unele persoane să încerce să se folosească de situaţia actuală. „Acum avem nevoie de unitate şi de fraternitate”, a declarat el, potrivit Reuters. 

Ultimele informaţii relevă că aproape 21.000 de persoane au fost arestate sau demise din funcţii, după lovitura de stat eșuată din Turcia: 6.500 de oameni din armată, 9.000 de angajaţi şi superiori din cadrul poliţiei, 3.000 de judecători şi procurori, dar şi 1.500 de salariaţi din finanţe. Totodată, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a spus luni că va accepta reintroducerea pedepsei cu moartea dacă Parlamentul turc va decide acest lucru. 

Citește și: FOTO + VIDEO. În noaptea loviturii de stat eșuate din Turcia, președintele Erdogan a primit un apel care i-a salvat viața

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă