12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialLovitură de teatru în lumea spionajului german

Lovitură de teatru în lumea spionajului german

Gerhard Schindler, directorul serviciului german de informaţii (BND), a fost demis la 27 aprilie de guvernul cancelarului Angela Merkel, o acţiune-surpriză  care ilustrează dificultăţile recente ale spionilor germani. El urmează să fie înlocuit de la 1 iulie în fruntea BND de Bruno Lahl, un apropiat al influentului ministru de Finanţe, Wolfgang Schauble. Această trimitere în retragere a şefului actual al contraspionajului cu doar doi ani înainte de încheierea mandatului său a surprins în Germania, unde bilanţul lui Gerhard Schindler este considerat „global bun”, aminteşte Suddeutsche Zeitung, publicaţia care a dezvăluit afacerea marţi seară.

După anunţarea schimbării, speculaţiile se amplifică în Germania, având în vedere că guvernul nu a dat nici un motiv pentru îndepărtarea lui Schindler. Pentru unii, fostul şef al BND este victima unui război politic în cadrul guvernului între Wolfgang Schauble şi social-democraţi, favorabili menţinerii acestuia în post. Alţii au menționat probleme de sănătate care ar fi accelerat decizia de a găsi alt şef pentru serviciile secrete germane.

Există păreri că îndepărtarea lui Schindler intervine în timp ce Germania face faţă ameninţărilor cu atentate din partea militanţilor extremişti ai organizaţiei teroriste Statul Islamic. Schindler a fost fragilizat acum un an după dezvăluirile asupra centralei de ascultări Bad Aibling, din apropiere de München, acuzată că a spionat pentru agenţia americană NSA responsabili şi întreprinderi -europene.

Deputaţi ai opoziţiei susţin că demiterea lui Schindler este semnul unei respingeri a tentativelor de reformare a agenţiei de informaţii. Agenţia BND a fost zguduită de o serie de scandaluri după dezvăluirile făcute de denunţătorul Edwars Snowden privind Agenţia Naţională Americană (NSA), în 2013. Acum un an s-a descoperit că BND a acţionat contra intereselor germane şi a spionat partenerii europeni la cererea NSA. Schindler părea că a supravieţuit scandalului după ce a admis că birourile externe ale BND aveau „o viaţă proprie” şi a promis că va centraliza controlul.   

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă