13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialLuare de ostatici la Sydney, cu final sângeros

Luare de ostatici la Sydney, cu final sângeros

La Sydney, un islamist radical de origine iraniană a intrat luni dimineaţă într-o cafenea din centrul financiar al oraşului, a luat ostatici şi a afişat un drapel islamist. După 15 ore de negocieri, timp în care forţe speciale australiene şi lunetişti au încercuit cafeneaua şi întreaga zonă, existând temerea unui atact terorist, poliţia a lansat asaltul pentru eliberarea ostaticilor.

Poliţia australiană a închis ieri centrul capitalei, după ce un bărbat înarmat a intrat într-o cafenea din cartierul financiar din Sydney, a luat ostatici şi a afişat un drapel islamist, intensificând temerile unui atac jihadist. Este vorba de Sheik Man Haron Monis, refugiat iranian în Australia în 1996, cunoscut de poliţie. El trimitea scrisori de ură familiilor soldaţilor australieni morţi în Afganistan.

Trăgători de elită şi o echipă SWAT au luat poziţii în jurul cafenelei Lindt din Martin Place şi elicoptere survolau zona, în timp ce negociatorii încercau să dezamorseze unul din cele mai grave incidente de securitate din Australia. Poliţia a precizat că principalul scop este salvarea captivilor şi a oferit cu zgârcenie veştile despre derularea operaţiunii. Primele informaţii au dezvăluit că teroristul este de origine iraniană, cu relaţii în gruparea Statului Islamic. După ridicarea gradului de alertă au fost închise străzile din regiune, trenurile au fost oprite, iar Opera din Sydney şi-a anulat concertul din seara de luni. Premierul Tony Abbot a avertizat contra unor posibile acţiuni ale militanţilor islamişti asupra unor ţinte australiene, precizând că „este un incident foarte îngrijorător” şi înţelege preocupările australienilor. Australia, aliat fidel al SUA contra Statului Islamic, este în stare de alertă pentru protejarea de posibile atacuri ale celor care revin din luptele din Orientul Mijlociu.

Operaţiune în Franţa

În Franţa, la Toulouse, Normandia şi Ile-de-France forţele de ordine au declanșat o vastă operaţiune anti-jihadistă şi au dezmembrat o importantă reţea ce recruta combatanţi pentru Siria și Irak. Numărul exact al persoanelor arestate nefiind divulgat de forţele de ordine. Primele informaţii au precizat că această filieră a trimis deja în Siria candidaţi la jihad şi se pregătea să trimită alt grup de peste zece persoane. Franţa este atinsă de fenomenul radicalizării tinerilor care pleacă să lupte pentru jihad în Siria şi Irak, alături de organizaţii islamiste ca Front Al-Nosra (aripă Al Qaeda) sau Statul Islamic. Peste 400 francezi sunt deja înrolaţi şi peste 200 au manifestat intenția de plecare. În Belgia, în oraşul Gand, patru oameni înarmaţi au intrat într-un imobil şi au luat un ostatic, dar s-a dovedit că motivaţia nu era teroristă.

Operațiune în forță

Asediul s-a încheiat aseară în jurul orei 17.30 (ora României). Au fost auzite focuri de armă şi au fost lansate gaze lacrimogene. Trei persoane au murit, iar șase au fost rănite în urma intervenţiei forţelor de ordine la cafeneaua din Sydney, printre persoanele decedate fiind şi presupusul autor al agresiunii, a anunţat Poliţia australiană.

Cele mai citite

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...
Ultima oră
Pe aceeași temă