9.5 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialLui TRUMP, sfârșitul politic i se poate trage de la Rusia. Cum...

Lui TRUMP, sfârșitul politic i se poate trage de la Rusia. Cum poate fi DESTITUIT un președinte american

Pariuri pe marginea unei evenuale destituiri s-au făcut încă dinainte de învestirea lui Donald Trum drept  al 45-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii. El are toate șansele să devină cel mai contestat președinte al SUA. Sunt multe voci care spun că își va încheia mandatul înainte de termen. ”România liberă” a trecut în revistă procedura de demitere a unui președinte american. 

După publicarea raportului serviciilor secrete despre implicarea Rusiei în campania prezidențială de anul trecut și replica lui Trump, site-ul britanic de pariuri online ”Ladbrokes” dădea miliardarul destituit sau demisionar înainte de sfârţitul primului său mandat cu 11/10, adică o şansă din două că va părăsi Biroul Oval înainte de 2020.

Istoricul Allan Lichtman, unul din puținii care au prezis victoria lui Trump, şi care nu s-a înşelat niciodată în predicţiile sale din 1984, a pariat şi el că viitorul preşedinte nu îşi va finaliza mandatul. În noiembrie, el explica pentru Washington Post: „Sunt sigur că Trump va da motive pentru lansarea destituirii sale, fie va face ceva care pune în pericol securitatea naţională, fie pentru că îl avantajează financiar”.

Contrar precedentelor sale previziuni, această ipoteză nu este bazată pe metoda pe care a creat-o pentru a prezice rezultatele alegerilor, ci pe propria intuiţie. „Republicanii nu-l vor pe Donald Trump ca preşedinte pentru că nu-l pot controla. El este imprevizibil şi ei ar prefera să facă totul pentru a-l avea pe vice-preşedintele Mike Pence, mai „controlabil”. În caz de destituire, practic vice-preşedintele asigură interimatul.

Problema unei destituiri planează și mai mult, după ce, în ultimile luni, s-au acumulat suspiciunile legate de legăturile care au putut fi întreţinute între Donald Trump şi Rusia, după piratarea mailurilor Partidului Democrat în timpul alegerilor prezidenţiale.

Motiv serios

În SUA, preşedintele nu este protejat de imunitate şi o destituire este posibilă oricând pe motive solide, desigur. Secţiunea 4 din articolul 11 al Constituţiei americane din 1787 precizează motivele care pot antrena o procedură de destituire. „Preşedintele,  vice-preşedintele şi toţi funcţionarii civili ai SUA vor fi destituiţi din funcţiile lor pe baza punerii sub acuzaţie (impeachment) şi condamnare pentru trădare, corupţie sau alte crime şi delicte majore”.

Camera Reprezentanţilor, cu majoritate, trebuie să declanşeze   procedura pentru „punerea sub acuzaţie” şi „instruirea” dosarului. După aceea, Senatul judecă. Este nevoie ca două treimi din senatori să voteze în favoarea destituirii pentru ca procedura să fie dusă la capăt. Dacă rolul Congresului este clar, motivele de punere sub acuzaţie sunt mai puţin clare pentru că trebuie ca, în afara cazurilor de trădare şi de corupţie, să fie interpretată noţiunea vagă şi ne-definită de „alte crime şi delicte”, potrivit Annei Deysine, specialist în instituţiile americane.

În istoria Americii, 20 de judecători au fost puşi sub acuzare, din care unii au fost şi condamnaţi. Dar nu au existat decât două cazuri de impeachment (încheiate cu achitare) a preşedinţilor Andrew Johnson în 1868, din cauza unui conflict politic, şi Bill Clinton în 1998 pentru sperjur şi abuz de putere, după ce a minţit sub jurământ în scandalul ”Monica Lewinski”. Richard Nixon a demisionat în august 1974 după scandalul Watergate, puţin înaintea declanşării oficiale a procedurii.

Rusia, dosar fierbinte

Pentru ca o astfel de acţiune să poată fi intentată contra lui Donald Trump trebuie prezentat un motiv rezonabil. La ora actuală, singurul dosar sensibil evocat priveşte posibile contacte între apropiaţi ai viitorului preşedinte şi agenţi ruşi. Potrivit raportului, al cărui conţinut nu a fost verificat, dar care a fost comunicat lui Donald Trump şi lui Barack Obama de către serviciile secrete americane,  avocatul lui Trump, Michael Cohen, s-ar fi întâlnit cu un trimis al puterii ruse la Praga, la finele anului 2016. Acelaşi raport dezvăluie cum Kremlinul a „alimentat echipa Trump cu informaţii asupra opozanţilor săi, în special asupra candidatei democrate la prezidenţiale, Hillary Clinton”.

Cele mai citite

WC-urile din curțile școlilor vor fi secții de votare, ca tot alegătorul să găsească o utilitate buletinului de vot

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru a elimina preconcepțiile conform cărora toaletele din curțile unităților de învățământ preuniversitar fără canalizare nu sunt bune de nimic, Guvernul...

Românii pot avea succes la Eurovision! Trebuie doar să demonstreze că au avut părinți de același sex: Decebal și Traian

România ar putea accede din nou cu succes în viitoarele finale din cadrul concursului Eurovision, poate chiar cu șanse la trofeu. Concurenții din țara...

Corvinul Hunedoara a intrat în istorie cu prima Cupă a României câștigată

Corvinul Hunedoara şi Oţelul Galaţi au disputat finalei Cupei României la fotbal, miercuri seara, pe Stadionul Municipal din Sibiu. După un meci disputat care...
Ultima oră
Pe aceeași temă