13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO+VIDEO. Lunea neagră pentru Polonia, care vrea să interzică avorturile: Ziua în...

FOTO+VIDEO. Lunea neagră pentru Polonia, care vrea să interzică avorturile: Ziua în care sute de mii de femei au cerut să decidă ce pot face cu corpurile lor

Polonezele s-au mobilizat pentru un protest la nivel național împotriva legii interzicerii totale a avorturilor, iar de ieri studente, muncitoare, intelectuale au refuzat să-și îndeplinească îndatoririle nu numai față de soți, prieteni, dar și la locurile unde își desfășoară activitatea. De asemenea, se continuă protestele în stradă, unde sunt așteptate peste 100.000 de femei, împotriva unei legi ce propune interzicerea totală a avorturilor, lege susținută de Biserica Catolică și de partidul de guvernământ Lege și Dreptate.

Black Monday (lunea neagră) va rămâne un termen de referință, ziua în care femeile din Polonia au încetat de a mai fi mame, surori, iubite, soții, muncitoare, profesoare, inginere etc. pentru a arăta unde poate duce ignorarea punctului lor de vedere într-o chestiune ce ține strict de propriul corp. Actrița Krystyna Janda este una dintre cele mai influente activiste, militând pentru o dezbatere în care femeile, care reprezintă 45% din forţa de muncă a Poloniei, să-și expună punctul de vedere cu privire la „ce pot şi ce nu pot face cu corpurile lor“, nu să li se impună, ca și când ar fi niște vite incapabile să gândească. Sub incidenţa noii legi, cadrele medicale care efectuează întreruperea de sarcină şi femeile care suferă această procedură riscă condamnarea la cinci ani de închisoare.

Întoarcere la timpuri de tristă amintire

Protestatarele acuză partidul de guvernământ „Lege și Dreptate“ și pe premierul Beata Szydlo că susţin legea propusă, revenind astfel la timpurile când femeile erau private de dreptul elementar de a decide pentru ele însele. Guvernul Szydlo, stabilit de zece luni, a promis să readucă Polonia la rădăcinile tradiţionale catolice şi vede Uniunea Europeană ca parte dintr-o contrarevoluţie culturală.

Legea susținută de Szydlo este destul de bine primită în orașele mici și în regiunile rurale, mai conservatoare. Însă în marile orașe, liberale, nu este agreată, și aici se așteaptă proteste de amploare.

 

Legea privind avorturile în Polonia, din 1993, era și așa foarte restrictivă. Avorturile sunt permise numai în cazurile de viol, incest, când sarcina pune viața mamei în pericol și când fătul este bolnav incurabil. A fi eliminate și aceste circumstanțe este considerat un „act barbar“ la adresa femeilor. Susținătorii legii spun că educația sexuală și accesul facil la produse contraceptive vor înlătura riscurile unor sarcini nedorite. Însă femeile știu că nu este așa. Indiferent cât s-ar „păzi“ de sarcinile nedorite, acestea se întâmplă și nu ar trebui să li se impună ce să facă în aceste cazuri.

„Nu vom admite ca spitalele noastre să fie transformate în camere de tortură, iar doctorii să devină gardieni de închisoare“, declamă Agnieszka Dziemianowicz-Bak, membră a partidului de stânga „Împreună“.

Femeile nu vor uita niciodată timpurile de tristă amintire, când erau interogate pe paturile de spital, aflate în suferință, pentru a da numele celor ce le ajutaseră să întrerupă sarcinile. Abia pe urmă aveau voie medicii să intervină.

Sute de mii de poloneze își întrerup ilegal sarcinile nedorite

Tentativele trecute de a schimba legea privind avorturile au întâmpinat același val de proteste, sondajele de opinie indicând că în jur de 80% din cetățeni vor păstrarea legii din 1993. Anual, se înregistrează în jur de 2.000 de avorturi legale, dar se estimează că între 100.000 – 150.000 de proceduri de întrerupere de sarcină au loc ilegal sau, cine își permite, în alte țări europene, cu legislații mai permisive.

Partidul de guvernământ a mai trimis o propunere legislativului, care limitează fertilizarea in vitro, în sensul că ar permite doar fertilizarea unui ovul o dată, fără posibilitatea de înghețare a ovulelor fertilizate, ceea ce ar reduce considerabil șansele de reușită a sarcinii.     

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...
Ultima oră
Pe aceeași temă