21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialMAE.Autoritățile române sunt în contact permanent cu Guvernul de la Chișinău pe...

MAE.Autoritățile române sunt în contact permanent cu Guvernul de la Chișinău pe tema deplasării unui avion românesc în Zona de Securitate în R.Moldova

Autorităţile române menţin un contact permanent cu Guvernul Republicii Moldova, după ce autorităţile separatiste transnistrene au anunţat că au plasat unităţile de apărare antiaeriană în stare de luptă din cauza încălcării spaţiului aerian de către un avion românesc, transmite Ministerul Afacerilor Externe (MAE) 

”MAE confirmă că Ambasada României în Republica Moldova a primit în data de 20 aprilie 2016 o scrisoare din partea negociatorului regiunii transnistrene în formatul ”5+2”, referitoare la ”deplasarea unui aparat de zbor românesc în Zona de Securitate din Republica Moldova”.

Aparatul de zbor menționat aparține unei companii private din România, care a câștigat o licitație internațională pentru a efectua cartografierea și a realiza modelul digital al reliefului Republicii Moldova.

Autoritățile române, prin Ambasada de la Chișinău, mențin un contact permanent cu Guvernul Republicii Moldova pe acest subiect. Biroul de Reintegrare de la Chișinău a transmis din timp toate informațiile relevante referitoare la aceste activități de cartografiere către Comisia Unificată de Control, organism care are atribuții în a observa și gestiona situația din Zona de Securitate din Republica Moldova”, se arată în comunicat.

Participanţii la procesul de negociere “5+2” sunt Republica Moldova, Ucraina, Federaţia Rusă, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Tiraspol (regiunea transnistreană), la care se adaugă Uniunea Europeană şi SUA (în calitate de observatori). Temele de negociere sunt grupate în trei ”coşuri” de problematici: socio-economice (coşul 1), drepturile omului, aspecte legale şi umanitare (coşul 2), aspecte politice, instituţionale şi de securitate (coşul 3).

Activitățile de cartografiere a teritoriului în Republica Moldova se desfășoară în cadrul unui proiect de sprijin tehnic, administrat de către Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru a Republicii Moldova.

Comisia Unificată de Control a fost instituită prin Acordul privind principiile de reglementare paşnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat de Republica Moldova şi Federaţia Rusă la 21 iulie 1992.

Tiraspolul a susţinut că a luat această decizie în urma unor presupuse zboruri neautorizate în perioada 4-27 aprilie în spaţiul aerian al Transnistriei, care ar fi fost efectuate de un avion de tip Diamond DA-42 Twin Star, înmatriculat în România. 

Partea transnistreană a iniţiat convocarea unei reuniuni de urgenţă a Comisiei Unificate de Control, în cadrul căreia a avut loc un schimb de opinii între părţi, a anunţat preşedintele acestei structuri din partea Tiraspolului. 

Agenţia Novostipmr a relatat încă din 20 aprilie despre un presupus avion aparţinând României care ar fi intrat în spaţiul aerian al regiunii separatiste Transnistria pentru cartografiere aeriană. Potrivit sursei citate, ‘Ministerul de Externe’ de la Tiraspol a trimis o scrisoare ambasadorului român la Chişinău, Marius Lazurca (la final de mandat), în legătură cu presupuse fapte de încălcare a spaţiului aerian al Transnistriei de către un aparat de zbor aparţinând României. Ulterior, portalul rusesc Regnum a indicat că Tiraspolul a pus în temă Moscova în legătură cu această chestiune

 

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă