12.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialMAE: Starea de urgență instaurată în Turcia nu afectează turiștii

MAE: Starea de urgență instaurată în Turcia nu afectează turiștii

Instaurarea stării de urgență în Turcia, pentru o perioadă de trei luni, nu va duce la restricționarea libertății de circulație a populației civile și a turiștilor străini, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Ministerul Afacerilor Externe informează că, începând cu data de 20 iulie 2016, a fost decretată de Guvernul turc starea de urgență pe întreg teritoriul Republicii Turcia, pentru o durată de 3 luni. Potrivit informațiilor furnizate de autoritățile turce, instaurarea stării de urgență nu are ca efect direct restricționarea libertății de circulație a populației civile, nici a turiștilor străini. MAE este în permanent contact cu autoritățile turce în vederea informării, în timp real, cu privire la evoluția situației”, precizează sursa citată.

Citește și: VIDEO. Erdogan declară stare de urgenţă în Turcia pentru trei luni. Ce presupune această măsură

În plus, cetățenii români care călătoresc în Turcia, în special în Ankara și Istanbul, sunt sfătuiți să rămână „extrem de precauți și vigilenți, evitând implicarea în orice manifestații sau alte evenimente publice care ar putea degenera în violențe.”

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români pot apela telefonic Ambasada României la Ankara și Consulatele Generale ale României din Istanbul și Izmir prin intermediul Centrului de Contact și Suport pentru Cetățenii Români din Străinătate, care funcționează în regim de permanență, la numerele +90.312.44.77.920; +90 212 3583541; +90 212 3580516; +90 212 3583537, +90 232 4650579.

Ca urmare a tentativei eșuate, guvernul turc a dispus o serie de măsuri, cel puţin 45.000 de oameni fiind reţinuţi, concediaţi sau suspendaţi din funcţie. Astfel, cel puţin 6.000 de oameni au fost reţinuţi, printre ei fiind și comandantul Armatei a II-a, care se ocupă de protecţia graniţelor ţării cu Irakul, Iranul şi Siria, consilierul şef al lui Erdogan pe probleme militare, dar şi comandantul bazei aeriene Incirlik, folosită de trupele SUA. 

Citește și: Lovitura de stat eșuată. 626 de școli private și instituții, închise în Turcia

Totodată, Ministerul Educaţiei a revocat autorizaţiile de funcţionare pentru 21.000 de cadre didactice din instituţiile private, iar 1.577 de decani universitari au primit ordin să demisioneze. Tot marți, au mai fost demiși 8.777 de angajaţi ai Ministerului de Interne, 1.500 de angajaţi ai Ministerului de Finanţe şi 257 de angajaţi din biroul premierului. Mai mult, Directoratul pe probleme religioase a anunțat că imamii nu vor conduce rugăciunile pentru persoanele implicate în lovitura de stat eșuată. În plus, 24 de posturi de radio şi televiziune acuzate de legături cu Gulen au rămas fără licenţă.

O altă măsură pe care autoritățile o au în vedere este reintroducerea pedepsei cu moartea.

Cele mai citite

Eurostat: România, printre ţările UE cu cel mai mare deficit şi cea mai semnificativă creştere a datoriei în 2023

Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023,...

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...

Rusia – Ucraina, ziua 768. Ministrul de Externe al Ungariei susține că UE, NATO și “stânga” din SUA pot genera un război mondial, prin...

Ministrul de Externe al Ungariei susține că liderii UE și ai NATO, precum și politicienii de stânga din SUA, aduc riscul unui nou război...
Ultima oră
Pe aceeași temă