13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialMAE, precizări despre transmiterea virusului Zika

MAE, precizări despre transmiterea virusului Zika

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat malformaţiile congenitale şi tulburările neurologice cauzate de infecţia cu virusul Zika drept o Urgenţă de Sănătate Publică de Importanţă Internaţională (USPII), a transmis, marţi, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Astfel, cetăţenii români pot afla informaţii despre "dinamica răspândirii" şi cele aproximativ de 31 de teritorii în care s-a confirmat existenţa acestui virus, accesând portalul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT)  şi cel al Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (ECDC).

MAE precizează că recomandările de a evita aceste zone sunt adresate în special femeilor însărcinate. 

Cu toate acestea, cetăţenilor români li se recomandă măsuri de protecţie personală împotriva înţepăturii ţânţarilor (atât în incinte, cât şi în exterior, mai ales pe timp de zi – când este intervalul maxim de activitate al ţânţarului vector), precum: purtarea de pantaloni lungi şi bluze sau cămăşi cu mânecă lungă, perioada de repaus să fie asigurată în spaţii prevăzute cu aer condiţionat sau cu plase pentru ţânţari, chiar şi în timpul zilei.

Mai mult, MAE sfătuieşte cetăţenii români care prezintă simptome compatibile cu infecţia cu virus Zika, în interval de 3 săptămâni de la întoarcerea dintr-o zonă sau ţară afectată, să se adreseze medicului şi să specifice dacă au călătorit recent în astfel de zone sau  ţări.

Totodată, perrsoanele cu boli imune sau cronice severe, precum şi cele însoţite de copii mici sunt sfătuite să consulte un medic sau să se adreseze unui cabinet specializat în medicina de călătorie şi boli infecţioase, înainte de plecarea spre astfel de destinaţii, pentru a primi recomandări atât cu privire la folosirea repelentelor, cât şi a altor măsuri preventive şi profilactice. 

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe recomandă şi consultarea paginilor de Internet: http://who.int/mediacentre/factsheets/zika/en/; http://www.paho.org/hq/index.php?option=com_topics&view=article&id=427&Itemid=41484; www.mae.ro. 

MAE reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (disponibilă gratuit în App Store şi Google Play), care oferă informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de a fi alertaţi, în cazul în care apar situaţii speciale, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare "Un SMS îţi poate salva viaţa!".

Cele mai citite

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...
Ultima oră
Pe aceeași temă