12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialMAE rus explică cum au ajuns cei 89 de europeni pe lista...

MAE rus explică cum au ajuns cei 89 de europeni pe lista neagră a Moscovei

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a apreciat drept “absurdă” indignarea manifestată de țări ale Uniunii Europene față de lista neagră a Moscovei prin care se interzice accesul în Rusia pentru 89 de personalități europene, relatează Agerpres

“Sunt chiar jenat să explic absurditatea unei astfel de logici”, a declarat șeful diplomației ruse, într-o conferință de presă, adăugând că aceste interdicții vizează personalități care au “susținut activ lovitura de stat” în Ucraina, așa cum numește Moscova schimbarea de regim produsă în februarie 2014 la Kiev.

Citeşte şi: Lista neagră a Rusiei, criticată de UE

Lavrov a estimat că măsurile decretate de Moscova sunt “proporționale și chiar de mai mică amploare față de sancțiunile unilaterale ale UE”.

“Aceste sancțiuni vizează personalități care au sprijinit în mod activ lovitura de stat, în urma căreia rușii din Ucraina au suferit persecuții și discriminări”, a adăugat el.

Kremlinul s-a declarat anterior surprins de reacția în urma publicării listei cu personalități europene cărora le-a fost refuzată intrarea în Rusia.

“Desigur, avem dificultăți în a înțelege o astfel de reacție”, a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, citat de TASS.

Moscova nu exclude posibilitatea de a extinde această listă neagră cu personalități europene, a indicat luni Maria Zaharova, șef adjunct al serviciului de presă al Ministerului rus de Externe, într-o declarație pentru postul de radio Russkaia slujba novostei. O astfel de decizie va fi luată în cazul în care SUA și UE vor extinde măsurile restrictive împotriva unor cetățeni ai Federației Ruse, a specificat ea.

Mai multe țări membre UE, între care Germania, Belgia, Olanda și Marea Britanie au criticat dur această listă încă de vineri, decisă ca ripostă la o măsură similară a UE.

În total, 89 de nume de persoane, între care foști șefi de guvern, înalți responsabili din domeniul apărării și parlamentari, voci critice la adresa politicii Rusiei figurează pe această listă, transmisă vineri de Moscova ambasadelor.

Citeşte şi: Dmitri Gudkov cere explicaţii cu privire la lista europenilor interzişi în Rusia

Moscova nu a făcut publică existența acestei liste înainte ca persoanele vizate și diplomați europeni să fi dezvăluit conținutul acesteia.

“Noi nu am vrut să urmăm exemplul prost al UE și să angajăm o campanie răsunătoare dezvăluind aceste nume, așa cum a făcut Bruxellesul”, a explicat Lavrov, subliniind că Moscova nu a căutat “să provoace scandal”.

Uniunea Europeană, prin vocea unuia din purtătorii săi de cuvânt, a denunțat sâmbătă această măsură luată de Moscova, calificând-o drept “total arbitrară și nejustificată”.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă