20 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialMagistrații pot judeca, fără aprobarea ONU, crimele de război din Siria

Magistrații pot judeca, fără aprobarea ONU, crimele de război din Siria

Crimele de război din Siria pot fi judecate fără aprobarea ONU, apreciază foşti procurori internaţionali, marți, la Geneva, în pofida unui blocaj al Rusiei şi Chinei la ONU, informează Mediafax.

"Faptul că avem un veto la Consiliul de Securitate (ONU) nu trebuie să ne împiedice să continuăm să acţionăm şi să căutăm justiţie pentru poporul sirian", a declarat David Crane, un fost procuror internaţional care l-a inculpat pe fostul preşedinte liberian, Charles Taylor, condamnat la 50 de ani de închisoare pentru comitere de crime împotriva umanităţii în războiul civil din Sierra Leone.

Rusia şi China, membri permanenţi ai Consiliului de Securitate ONU, au recurs la dreptul de veto, la 22 mai, pentru un proiect de rezoluţie prezentat de Franţa şi care prevede sesizarea Curţii Penale Internaţionale (CPI) pentru crime comise de cele două tabere din Siria.

Sesizarea CPI în dosarul sirian necesită aprobarea Consiliului de Securitate, însă Crane a apreciat că există şi alte opţiuni pentru a face dreptate, prin intermediul tribunalelor speciale naţionale sau regionale.

"Toate opţiunile sunt pe masă", a declarat el, în marja unei sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, la Geneva.

La rândul său, Desmond Lorenz de Silva, un alt fost procuror al Tribunalului special pentru Sierra Leone, a apreciat că există mijloace pentru a ocoli un blocaj în Consiliul de Securitate.

El a subliniat că, în trecut, sistemul ONU a fost ocolit prin crearea unor tribunale speciale, precum în cazul procesului de la Nurnberg împotriva liderilor nazişti.

"Şi în acest caz se va face dreptate", a spus el, referindu-se la Siria.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu se declară mândru: “Chiar e o premieră pentru România”

Premierul Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat (PSD), a făcut declarații vineri, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Brăila, abordând o întrebare...

Cătălin Drulă, atac dur la adresa unor politicieni: “Au dat drumul la hoție”

Cătălin Drulă și-a exprimat nemulțumirea sa față de faptul că președintele Klaus Iohannis și liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, ar...

La 17 ani de la aderare, UE ne substrage patrihoții

Ilustrație: Marian Avramescu România este parte a marii familii a Uniunii Europene (UE) de 17 ani, iar de Ziua Independenței Naționale a României, sărbătorită...
Ultima oră
Pe aceeași temă