15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialMai mulţi miniştri europeni au convenit să consolideze măsurile de securitate în...

Mai mulţi miniştri europeni au convenit să consolideze măsurile de securitate în gări şi trenuri

Mai mulţi miniştri europeni au convenit sâmbătă, la Paris, să consolideze măsurile de securitate în gări şi trenurile internaţionale, după atacul dejucat într-un tren Thalys pe ruta Amsterdam-Paris, la 21 august, a anunţat ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, relatează BBC News Online, potrivit Mediafax.

Potrivit lui Cazeneuve, controlul identităţii şi bagajelor vor fi intensificate în gări şi vor fi trimise mai multe patrule ale poliţiei la bordul trenurilor internaţionale.

Franţa a convocat reuniunea de urgenţă la Paris, la care au participat şi oficiali din domeniul securităţii şi transporturilor, după atacul dejucat la 21 august, la bordul unui tren Thalys care circula pe ruta Amsterdam-Paris. Un bărbat de origine marocană, Ayoub El-Khazzani (25 de ani), a încercat să deschidă focul în tren, rănind trei persoane, înainte de a fi imobilizat de doi militari americani care erau pasageri.

În urma atacului au apărut întrebări legate de modul în care a reuşit islamistul să urce în tren cu o mitralieră Kalaşnikov, nouă încărcătoare de câte 30 de cartuşe, un pistol automat Luger M80 cu încărcător, o sticlă cu benzină şi cuţite.

Cazeneuve a anunţat sporirea măsurilor de securitate după ce s-a întâlnit cu miniştri din Germania, Italia, Spania, Belgia, Luxemburg, Olanda, Marea Britanie şi Elveţia.

"Verificările vizuale ale identităţii pasagerilor vor fi consolidate, ca şi controalele la întâmplare. Inspecţiile oficiale ale bagajelor vor fi sporite, atât în gări, cât şi în trenuri, atunci când este necesar", a afirmat ministrul.

"Patrule mixte, formate din poliţişti din mai multe ţări, există deja în multe state. Vom consolida aceste echipe şi le vom trimite la scară mai largă", a adăugat el.

Bernard Cazeneuve a precizat că miniştrii europeni au convenit de asemenea să studieze ideea emiterii de bilete nominale pentru trenurile internaţionale.

Ministrul francez de Interne a cerut sporirea cooperării între instituţiile de transport, serviciile de informaţii şi poliţie.

Recomandările făcute în cadrul reuniunii de la Paris vor fi dezbătute întâi de un grup de lucru pentru securitatea feroviară europeană, la 11 septembrie, apoi de miniştrii Transporturilor din statele UE, care se vor întâlni la 7-8 octombrie.

Cele mai citite

Doliu în baschetul românesc. S-a stins din viață fostul mare jucător și antrenor Horațiu Giurgiu

În această dimineață, cu puțin timp înainte de a împlini vârsta de 86 de ani, s-a stins din viață una dintre legendele baschetului românesc,...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...
Ultima oră
Pe aceeași temă