8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialMamluk, umbra misterioasă a lui Assad

Mamluk, umbra misterioasă a lui Assad

Şeful spionilor lui Bashar al-Assad, generalul Ali Mamluk, arestat şi acuzat de complot de către regimul de la Damasc, era nemulţumit de creşterea influenţei Iranului. Eliminarea lui este mâna Teheranului care îşi apără interesele şi controlează Siria?

Ali Mamluk, şeful serviciilor secrete siriene şi unul din rarii funcţionari care aveau încă acces la preşedintele Bashar al-Assad a fost acuzat că are discuţii secrete cu ţări care susţin grupurile rebele şi membrii exilaţi ai regimului sirian. Assad are dificultăţi în a menţine unit „cercul interior“ al regimului, potrivit unor surse din palatul prezidenţial citate de The Telegraph. Înaintea arestării gene­ralului Mamluk, agenţii de securitate cu care regimul de la Damasc şi-a impus autoritatea de patru decenii erau în plină furtună, cu alţi doi responsabili ucişi sau răpiţi.

Luna trecută, generalul Rustum Ghazaleh, şeful Direcţiei securităţii publice, a murit la spital după ce fusese bătut măr de oamenii fideli lui Rafiq Shehadeh, rivalul şi omologul său în serviciile secrete militare, care a fost demis.

Faptul că Ghazaleh rămăsese ultimul martor care putea dovedi implicarea autorităţilor de la Damasc în asasinarea fostului premier libanez Rafiq Hariri, anchetată de Tribunalul special pentru Liban, moartea sa a fost considerată suspectă, un mod de a scăpa de un martor periculos pentru preşedintele Assad şi diverse surse au evocat otrăvirea cu plutoniu.

Rolul jucat în războiul din Iran, aliatul regional al Siriei, se află în centrul disputelor dintre membrii „cercului interior“ care se tem că responsabilii iranieni vor avea de acum mai multă putere decât ei. Influenţa Iranului a jucat un rol crucial în întărirea apărării Siriei contra rebelilor şi asta se poate observa în ultimele progrese ale rebe­lilor în nord.

Trupele guvernamentale pierduseră controlul oraşelor Idlib şi Jisr al-Shugour în faţa unei alianţe a rebelilor islamişti, inclusiv Jabhat al-Nusra, aripa locală a Al Qaeda, cu care ge­neralul Mamluk începuse să lege contacte ca şi cu guverne ostile Siriei şi cu foşti responsabili ai regimului sirian.

„Mamluk a comunicat cu serviciile secrete ale Turciei printr-un intermediar“, a declarat o sursă a regimului de la Da­masc ce avea cunoştinţă despre plan. Mamluk folosise un om de afa­ceri din Alep pentru a comunica cu Rifaat al-Assad, unchiul lui Bashar, care a trăit în exil în străinătate după ce a fost acuzat că organiza o lovitură de stat în Siria în anii 1980. Rifaat al-Assad a refuzat să comenteze, dar o sursă bine informată a declarat sub condiţia anonimatului că „există un mare interes printre militarii şi ofiţerii sirieni ca Rifaat al-Assad să revină în Siria“.

Iranul controlează Siria

Agenţii iranieni în Siria sunt suspectaţi că au preluat comandamentul marilor sectoare ale guvernului, Băncii Centrale, sau strategia de luptă. O sursă apropiată de palatul prezidenţial susţine că „majoritatea consilierilor prezidenţiali sunt acum iranieni“, or „Mamluk detesta că Siria a oferit Iranului suveranitatea sa“ şi considera că trebuia să aibă loc o schimbare. Ghazaleh avea şi el acelaşi punct de vedere faţă de influenţa iraniană, era contra puterii obţinută de Garda Revoluţionară a Iranului şiit şi a apropierii de Hezbollahul libanez. El se plângea că oamenii lui erau trataţi ca o pleavă în timp ce iranienii şi miliţiile lor erau „seniorii“.

Teheranul, şeful Damascului

Regimul de la Damasc este important pentru Iran care foloseşte Siria ca principală cale prin care înarmează Hezbollah şi furnizează expertiză şi arme pentru războiul lui Assad. Economia siriană s-ar fi prăbuşit de mult dacă nu ar fi fost alimentată de creditele Teheranului – peste 15 miliarde dolari până acum.

Luna trecută, când înalţi funcţionari din regimul de la Damasc au făcut una din vi­zitele lor regulate la Teheran, întrevederile au fost tensionate. „Membrii regimului spun că pierd controlul Siriei. La un moment dat ei au sugerat chiar un acord cu opoziţia dar iranienii au fost furioşi după ce făcuseră pentru a ajuta Damascul“.

De fapt nu voiau să piardă controlul asupra Siriei şi Charles Lister, expert în Siria la Brooking Institution declara recent că „Iranul pare acum să fie barca. Este în parte temerea că regimul s-ar putea prăbuşi din interior şi Teheranul încearcă să creeze un zid în jurul lor“.

Generalul Mamluk, asemenea oamenilor din serviciile secrete aparţine lumii opace a secretului.

Despre el se cunoaşte foarte puţin – o dată de naştere, 1946, o biografie sumară şi două funcţii oficiale – consilier al preşedintelui Bashar al-Assad pentru afaceri de securitate internă şi şef al Biroului de securitate naţională a Siriei (BSN).

Politologul Salam Kawakibi îl consideră pe generalul Ali Mamluk „unul din personajele cele mai misterioase din sistemul sirian“. Avansările sale au reprezentat recompensa pentru fidelitatea faţă de clanul Assad.

Cele mai citite

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....
Ultima oră
Pe aceeași temă