20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialManifestaţie de protest pe insula grecească Lesbos

Manifestaţie de protest pe insula grecească Lesbos

Peste 200 de membri ai unor organizaţii neguvernamentale şi asociaţii de ajutor pentru refugiaţi au manifestat joi pe insula grecească Lesbos, în faţa hotspotului Moria, împotriva transformării sale în centru de detenţie pentru refugiaţi şi migranţi veniţi din Turcia, în cadrul acordului încheiat între Uniunea Europeană şi Ankara, relatează AFP, citată de Agerpres

Plasate în centru, persoanele respective au reacţionat la manifestaţie, strângându-se în interior şi strigând ”Libertate”, dar au fost împiedicate de către poliţie să se apropie de gardul care înconjoară tabăra pentru a comunica cu exteriorul. ”Fără frontiere”, ”Stop expulzărilor”, strigau manifestanţii, faţă de care a fost desfăşurat un important cordon de poliţie. 

”Nu ne lasă să plecăm”, a reuşit să declare pentru AFP, prin grilaj, unul dintre migranţii reţinuţi, Abdul Rauf Salip, venit din Pakistan. El a povestit că a fost închis în centrul din Moria după sosirea sa pe 17 martie, înainte de încheierea acordului UE-Turcia, şi fără să se ţină cont de atunci de soarta ce îi va fi rezervată. ”Suntem în închisoare, nu ştiu ce se va întâmpla. Nu ne lasă să cerem azil. Vreau să ies şi să trăiesc în pace”, declara un compatriot al său, Inam (39 de ani), contactat prin telefon. El a afirmat că este un fost ofiţer de poliţie care are ”probleme” în ţara sa şi că a sosit în Lesbos în urmă cu patru zile. 

O manifestaţie similară a avut loc marţi în exteriorul şi în interiorul hotspotului din insula Chios, o altă poartă principală de intrare în Europa a persoanelor care fug din ţările lor din cauza conflictelor şi a sărăciei, potrivit imaginilor difuzate joi de către asociaţii pro-refugiaţi. 

Trei organizaţii neguvernamentale, inclusiv Medici fără Frontiere (MSF), au anunţat miercuri că-şi încetează acţiunile de asistenţă medicală şi materială în centrele de înregistrare a migranţilor (hotspoturi), cinci în total, amenajate în insulele din Marea Egee, prin refuzul de a cauţiona transformarea lor în centre de detenţie după acordul UE-Ankara. 

Acordul, puternic contestat de către organizaţiile umanitare, prevede trimiterea în Turcia a tuturor celor sosiţi ilegal începând din 20 martie în Grecia, inclusiv a solicitanţilor de azil sirieni, cu excepţia persoanelor considerate eligibile pentru o protecţie specifică, kurzii de exemplu. 

Ceilalţi migranţi blocaţi în Grecia de închiderea rutei Balcanilor, circa 50.000, vor fi expulzaţi dacă vor fi consideraţi imigranţi economici, cum este cazul pakistanezilor, sau vor fi repartizaţi în UE. 

Cele mai citite

Premierul slovac, Robert Fico, este stabil, dar în stare gravă

Premierul slovac, Robert Fico, împușcat acum trei zile, este în continuare în stare gravă, potrivit stirileprotv.ro. Oficialul a fost operat, din nou, vineri. Între timp,...

Un șef al Poliției de Frontieră Galați ar fi implicat într-un scandal sexual cu o adolescentă de 14 ani

Un șef al Poliției de Frontieră Galați ar putea fi implicat într-un scandal sexual în care apare o adolescentă. Autoritățile au declanșat o anchetă...

VIDEO. Andreea Marin a dezvăluit secretul prin care își ține soțule aproape: “Construim în continuare”

Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu alcătuiesc unul dintre cele mai discrete cupluri din showbiz-ul românesc, evitând expunerea excesivă în mediul public și preferând să-și...
Ultima oră
Pe aceeași temă