20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialManifestaţii în SUA și Canada după atentatul împotriva Charlie Hebdo

Manifestaţii în SUA și Canada după atentatul împotriva Charlie Hebdo

Câteva sute de persoane au manifestat miercuri în SUA şi în Canada pentru a denunţa atentatul împotriva Charlie Hebdo şi pentru a apăra libertatea presei.

Potrivit Mediafax, la Washington, printre cei 300 de manifestanţi s-a aflat şi Christine Lagarde, directorarea FMI, venită pentru a-şi arăta soladiratea cu compatrioţii ei şi compasiunea pentru victime.

"Încă suntem cu toţii în stare de şoc", a mărturisit ea, vorbind despre aceşti "caricaturişti care au însoţit viaţa noastră zilnică ani la rând. Eu am fost caricaturizată de Cabu şi am râs la momentul respectiv".

Acest atentat este "în acelaşi timp simbolul atacului comis în centrul Parisului şi pune sub semnul îndoielii libertatea de exprimare", a adăugat ea.

Manifestaţia din faţa Newseum, muzeu consacrat presei în capitala americană, a fost organizată de un francez expatriat, Olivier Roumy, care a trecut prin experienţa atentatelor din 11 septembrie în Statele Unite şi a afirmat că "astăzi am trăit un 11 septembrie francez".

Înainte ca numele victimelor să fie citite, Nihad Awad, directorul executiv al Consiliului relaţiilor americano-islamice, a afirmat că evreii, creştinii sau musulmanii, sunt "toţi uniţi împotriva tiraniei".

La New York, în pofida temperaturilor resimţite ca fiind de minus 20 de grade Celsius, mai multe sute de persoane, majoritatea francezi, au cântat Marseillaise şi au scandat "Charlie, Charlie" în Union Square.

Ambasadorul Franţei la ONU, François Delattre, şi consulul Franţei la New York Bertrand Lortholary erau prezenţi.

"Cum să nu plângi", a declarat cu ochii în lacrimi Pacale Padiou, o franţuzoaică venită împreună cu fiul ei de 16 ani şi cu soţul său. "Nu mai avem dreptul să ne exprimăm? O să fim ucişi pentru aceasta?".

"Sunt jurnalistă, sunt din generaţia Charlie, toţi suntem Charlie", a explicat Mylène Massé, în vârstă de 28 de ani. "Este înspăimântător. Dar nu au reuşit. Au ridicat în picioare toată Franţa", mai scrie Mediafax.

"Nu credeam că într-o lună voi manifesta pentru viaţa persoanelor de culoare (după cazul Garner la New York, n.red.) şi acum pentru Charlie", a comentat la rândul său Caroline Mezière, care lucrează în finanţe. "Chiar departe de Franţa, suntem mândri de Charlie".

La Montreal, Quebec sau Winnipeg (centru), sute de persoane şi-au arătat solidaritatea.

Drapelele au fost coborâte în bernă şi mai multe clădiri publice, precum primăria din Montreal sau Adunarea Naţională din Quebec.

Cele mai citite

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Noua lege a pensiilor. Ce venituri va avea un român care a muncit 35 de ani

Noua lege a pensiilor vine cu metode diferite de calcul a veniturilor persoanelor după retragerea din activitate. Românii care au cotizat timp de 35...

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...
Ultima oră
Pe aceeași temă