9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialManifeste de propagandă, trimise de Coreea de Nord în Coreea de Sud

Manifeste de propagandă, trimise de Coreea de Nord în Coreea de Sud

Aproximativ un milion de manifeste de propagandă din Coreea de Nord au fost trimise în Coreea de Sud, în ultima săptămână, cu ajutorul unor baloane, informează DPA, citat de Mediafax.

Multe dintre manifeste au fost deja colectate, scrie presa locală.

Asemenea măsuri de propagandă nord-coreeană sunt rare, în contextul în care cele două Corei au oprit un “război psihologic”, în cadrul unor măsuri de reducere a tensiunilor convenite în 2004, notează AP. Însă activişti sud-coreeni au trimis sporadic baloane cu manifeste de propagandă în Nord, înfuriind regimul stalinist.

Citeşte şi: Coreea de Sud a somat și a tras focuri de avertisment contra unei drone

Tensiunile dintre celel două state s-au declanşat după ce, pe 6 ianuarie, Coreea de Nord a anunţat succesul unui test nuclear. Ca reacţie la îniţativa statului nord-coreean, Coreea de Sud a reluat transmisiunile de propagandă, prin intermediul difuzoarelor plasate de-a lungul frontierei puternic militarizate. Oficiali sud-coreeni cred că emisiunile de propagandă vor influenţa această ţară izolată şi vor demoraliza militarii staţionaţi la frontieră şi locuitorii din zonă. Însă Seulul se îndoieşte că manifestele nord-coreene vor avea vreun impact asupra cetăţenilor săi, potrivit AP.

Coreea de Sud, Statele Unite şi alte ţări depun eforturi ca Phenianul să fie pedepsit pentru testul nuclear de la începutul lunii. Imediat după test, diplomaţi din cadrul Consiliului de Scuritate al ONU au promis să adopte rapid noi sancţiuni împotriva regimului stalinist. Însă este neclar dacă China, cel mai important şi ultimul aliat al Phenianului, va coopera în vederea însăpririi sancţiunilor cu scopul de determina regimul să-şi schimbe poziţia.

Citeşte şi: Kim Jong-un le transmite cercetătorilor să continue programul nuclear

Cele două ţări sunt despărţite de cea mai militarizată frontieră din lume, de la sfârşitul Războiului Coreei (1950-1953), care s-a încheait cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace. Aproximativ 28.500 de militari americani sunt staţionaţi în Coreea de Sud, în cadrul unor măsuri de disuasiune a Coreei de Nord.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă