13.9 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialMaratonul anticorupție de la Chișinău

Maratonul anticorupție de la Chișinău

 

Ce înseamnă astăzi cu adevărat Republica Moldova? Caracterizarea făcută recent de fostul premier Iurie Leancă, într-un interviu pentru Deutsche Welle, nu mai are nevoie de alte comentarii. "Din păcate, situația este una de criză profundă. Este o criză instituțională și economică. Atestăm un regres ce ține de inflație, precum și micșorarea veniturilor la buget, dar și a exporturilor și importurilor. Leul moldovenesc este în continuă cădere, din cauza problemelor din sectorul bancar. Dar cea mai mare problemă pe care o percep oamenii vizează buzunarul lor, de­oarece salariile în acest an nu au fost majorate, iar aceasta generează o sărăcire în continuare a populației", iată imaginea celei mai sărace țări din Europa.

„Ne vrem țara înapoi"

Sunt tot atâtea motive pentru care basarabenii, sătui de promisiunile deșarte ale politicienilor, indiferent de "culoarea" lor, și în special de corupția generalizată, au ieșit, pe 6 septembrie, în stradă, într-un miting care poate fi caracterizat al oamenilor cărora le-a ajuns cuțitul la os, după cei 24 de ani de speranță, din momentul în care Republica Moldova apărea pe harta lumii. „Ne vrem țara înapoi“ și „Miliardul înapoi“ au fost cel mai des auzite scandări în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, la care se estimează că au participat aproximativ 100.000 de oameni, o parte din ei din Capitală, alții veniți din alte localități.

Poate că singurul lucru bun recent petrecut este că opinia publică nu mai vrea să tacă, iar o serie de intelectuali, figuri publice în stânga Prutului, foști demnitari ai statului, avocați, jurnaliști s-au unit într-o platformă civică al cărei nume simbolizează două idealuri la care basarabenii încă mai aspiră – "demnitate și adevăr". La chemarea acestei Platforme a fost organizat mi­tingul din data 6 septembrie. Apelul transmis populației face referire cu precădere la faptul că schimbarea din temelii a societății trebuie făcută de cetățeni, iar aceștia să renunțe, în consecință, la pasivitate. "Vom avea o țară bogată atunci când vom avea o putere loială. De noi depinde ce vom face în țară”, sunt cuvintele unuia dintre fondatorii noii organizații, Mihai Manole, fost ministru al Finanțelor.

Foarte interesant este că mișcarea de protest are o serie de revendicări, anunțate la mitingul din 6 septembrie, care pendulează în jurul luptei împotriva corupției. Cel mai important element este legat de Centrul Național Anticorupție, Procuratura Generală și Serviciul Vamal, instituții pentru care se dorește o conducere din afara Republicii Moldova. Făcându-se referire, în acest sens, la "experți europeni". O altă cerință este legată de sus­pendarea oricărui tip de imunitate pentru parlamentari. 

Prima noapte în cort

Așa cum se observă și din fotografiile realizate de portalul basarabean independent.md, mi­tingul din Chișinău s-a transformat într-o acțiune de stradă de lungă durată. Mai bine de 100 de corturi au fost instalate în Piața Marii Adunări Naționale, chiar în fața clădirii Guvernului. Prima noapte, de dumincă spre luni, a fost astfel petrecută de câteva sute de protestatari. Au apărut primele semne de solidaritate, locuitori ai Chișinăului oferind hrană și apă celor care stau în corturi. Platforma civică a transmis, între timp, revendicările sale către autoritățile statului. Manifestanții au anunțat, la rândul lor, că nu vor pleca din stradă până când cererile acestei mișcări civice nu vor căpăta consistență legislativă.   

Cele mai citite

Tarife pe litoral de 1 Mai. A înlemnit când i-a venit nota de plată pentru 4 sucuri și mâncare

Turiștii plecați pe litoralul românesc în aceste zile de vacanță au parte de surprize neplăcute, mai ales când le vine nota de plată. Mulți...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Nașterile și căsătoriile în Germania au ajuns la cele mai scăzute niveluri în 2023 din ultimul deceniu

Naşterile şi căsătoriile în Germania au atins în 2023 cele mai scăzute niveluri din ultimul deceniu, conform rezultatelor preliminare date publicităţii de Biroul Federal...
Ultima oră
Pe aceeași temă