13.4 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialMarea Britanie: Andrea Leadsom a ieșit din cursa pentru fotoliul de premier....

Marea Britanie: Andrea Leadsom a ieșit din cursa pentru fotoliul de premier. Partidul Conservator începe procesul oficial de confirmare a Theresei May în funcție

Andrea Leadsom, unul dintre cei doi candidați rămași în cursa pentru șefia Guvernului Marii Britanii, și-a anunțat, luni, demisia. Astfel, Theresa May rămâne singurul candidat care ar putea deveni succesorul premierului demisionar David Cameron, informează Agerpres.

„Nu există privilegiu mai mare decât acela de a conduce un guvern al Partidului Conservator şi aş fi fost profund onorată să fac acest lucru. Totuşi, am ajuns la concluzia că interesele noastre sunt cel mai bine servite prin numirea imediată a unui prim-ministru puternic şi cu suficientă susţinere. De aceea, mă retrag din alegerile pentru desemnarea conducerii şi îi doresc Theresei May cel mai mare succes”, a spus Andrea Leadsom. 

Candidata care a militat pentru Brexit în timpul campaniei a spus că, în opinia ei, Theresa May „este ideal plasată pentru a implementa Brexitul în cei mai buni termeni posibili”.

Ea a adăugat că mediul de afaceri are nevoie de siguranță și a vorbit despre necesitatea instalării unui nou premier, „cât mai curând posibil”.

Graham Brady, preşedintele comitetului de partid care s-a ocupat de alegeri în rândul conservatorilor, a spus că, după retragerea Andreei Leadsom, va avea loc un proces oficial de confirmare a Theresei May în rolul de preşedinte al partidului şi de viitor prim-ministru. Brady a făcut acest anunţ la câteva minute după ce Andrea Leadsom şi-a anunţat retragerea din cursă. Imediat ce va fi confirmată ca lideră a conservatorilor, Theresa May va deveni automat prim-ministru al Marii Britanii, înlocuindu-l pe David Cameron. 

Brady nu a precizat în ce interval de timp va prelua Theresa May aceste roluri, dar a menţionat că procesul ar trebui să se încheie „foarte curând”.

Luni, Theresa May a precizat că, sub conducerea sa, Marea Britanie va rămâne pe deplin angajată faţă de ieşirea din Uniunea Europeană, în pofida poziţiei sale anti-Brexit din campania pentru referendumul din 23 iunie, potrivit agențiilor DPA, AFP şi Reuters.

„Nu va exista nicio încercare de a rămâne în interiorul UE (…) nicio tentativă de a reveni pe uşa din spate”, a declarat May în faţa susţinătorilor şi a jurnaliştilor prezenţi, la lansarea campaniei sale pentru preluarea conducerii Partidului Conservator. 

Ea a dat asigurări că „Brexit înseamnă Brexit” şi, astfel că noul Guvern „va face din el un succes”.

Cu acelaşi prilej, actualul ministru de interne a subliniat că, sub conducerea sa, partidul „se va pune în slujba oamenilor care muncesc (…) şi se va asigura că economia noastră funcţionează cu adevărat pentru toţi”.

May a mai precizat că în următoarele săptămâni, va stabili cum să ajute economia „în această perioadă de incertitudine. „Voi stabili cum să trecem economia prin această perioadă de incertitudine (…), să creăm locuri de muncă mai bine plătite, să negociem cele mai bune condiţii pentru plecarea Marii Britanii din UE şi să ne construim un rol nou în lume”, a adăugat Theresa May. 

Întrebată despre cum intenţionează să negocieze accesul Marii Britanii la piaţa comună, Theresa May a afirmat că ţara are nevoie de „cel mai bun contract comercial, pentru bunuri şi servicii”. „Este clar, de asemenea, că votul pentru Brexit a fost un mesaj ce cheamă la un control al liberei circulaţii a persoanelor. Situaţia nu poate continua ca astăzi”, a explicat ea. 

Andrea Leadsom (53 de ani) a lucrat timp de 25 de ani în sectorul serviciilor financiare, după care a intrat în politică. Ea nu a făcut parte niciodată dintr-un guvern.

Theresa May (59 de ani), un membru marcant al Partidului Conservator, a deţinut timp de şase ani portofoliul Internelor. Ea este singurul candidat care rămâne în cursa pentru ocuparea fotoliului de premier al Marii Britanii, ca urmare a anunțului lui David Cameron privind demisia, după referendumul din 23 iunie.

 

 

 

Cele mai citite

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă