14 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialMarea Britanie, sfătuită să revizuiească măsurile de securitate

Marea Britanie, sfătuită să revizuiească măsurile de securitate

Centralele nucleare din Marea Britanie riscă să fie ţintele unor atacuri cu drone, în care ar putea fi ucise zeci de mii de persoane, a avertizat un consilier guvernamental, care a criticat autorităţile pentru că "îşi ţin capul îngropat în nisip", relatează Daily Express online, citat de Mediafax.

John Large îndeamnă la revizuirea de urgenţă a măsurilor de securitate, după publicarea unor date oficiale potrivit cărora la instalaţiile nucleare britanice au fost înregistrate 37 de de breşe de securitate anul trecut – cel mai mare număr din 2011 încoace, iar într-unul dintre ele a fost implicat inclusiv un avion fără pilot.

Criticile apar în contextul în care, potrivit unor surse, gruparea Statul Islamic (SI) ar fi recrutat deja specialişti în armament chimic, iar experţi din cadrul luptei împotriva terorismului suspectează organizaţia că vrea să confecţioneze o "bombă murdară".

Large, un inginer în domeniul nuclear care a lucrat pentru Autoritatea britanică pentru Energie Atomică, a îndemnat luni seara la efectuarea unor "exerciţii majore" în vederea testării "rezistenţei" instalaţiilor nucleare din ţară faţă de acţiuni teroriste.

Citește și: Parisul a fost survolat de drone

Expertul, care a oferit consultanţă Guvernului francez în urma multiplicării unor survolări misterioase cu avioane fără pilot a instalaţiilor nucleare franceze, a subliniat că aceste dispozitive reprezintă o ameninţare şi la adresa celor 16 reactoare aflate în funcţiune în Marea Britanie.

"Cred că centralelor nucleare britanice prezintă aceleaşi probleme de securitate şi vulnerabilitate, accesul avioanelor fără pilot la centralele (nucleare) britanice este relativ liber", a adăugat Lange.

Întrebat dacă este necesară o revizuire a măsurilor de securitate în urma atacurilor teroriste din Danemarca şi Franţa, Large a răspuns că aceasta este "absolut" necesară. El a criticat totodată faptul că se pune prea mult accent asupra evaluării riscului unor accidente nucleare, în detrimentul ameninţării teroriste. Consecinţele unor scenarii de atac pe care le-a examinat, a subliniat el, implică de la o victimă până la zeci de mii de morţi.

Ultima centrală nucleară construită pe teritoriul britanic a fost finalizată în anii '90, însă Guvernul plănuieşte să folosească o nouă generaţie de reactoare, începând cu instalaţia Hinkley Point C, în Somerset.

Parlamentarul conservator Mark Pritchard, un membru al Comisiei Comune pentru Strategia Naţională britanică de Securitate, a declarat luni seara că recomandările lui Large vor fi luate "foarte înserios".

"Guvernul cooperează îndeaproape cu Biroul pentru Reglementare Nucleară, un organism independent în domeniul reglementărilor independente, cu scopul de a se asigura că măsurile de securitate de la instalaţiile britanice nucleare civile se află la cel mai înalt standar posibil", a dat asigurări o purtătoare de cuvânt a Departamentului pentru Energie şi Modifică ri Climatice. Securitatea tuturor instalaţiilor nucleare civile britanice "face obiectul unui plan cuprinzător pentru securitatea nucleară", a mai subliniat ea.

Cele mai citite

Te-ai săturat de tradiționalul miel canin de Paște și îți place vânatul? Stufatul din canis lupus cu coadă stufoasă e rețeta pentru tine!

Faptul că Paștele a picat atât de aproape de 1 Mai Muncitoresc anul acesta a creat o adevărată criză de miel canin pe...

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...

Rusia îl urmărește penal pe președintele ucrainean Zelenski

Rusia a deschis o acţiune penală împotriva preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi l-a trecut pe lista persoanelor căutate, a relatat sâmbătă agenţia de presă...
Ultima oră
Pe aceeași temă