19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialMarea Britanie va pierde 500.000 de locuri de muncă dacă părăseşte UE

Marea Britanie va pierde 500.000 de locuri de muncă dacă părăseşte UE

Părăsirea Uniunii Europene ar fi autodistructivă economic pentru Marea Britanie, afectând stabilitatea, a estimat luni premierul britanic David Cameron, în prezentarea unui raport al Ministerului de Finanţe ce avertizează cu privire recesiunea economică şi pierderea a 500.000 de locuri de muncă în doi ani ca eventuale consecinţe ale ieşirii ţării din forul comunitar, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Cu exact o lună înaintea referendumului privind oportunitatea ieşirii Marii Britanii din UE, Cameron a spus că părăsirea forului comunitar ar periclita procesul de redresare a economiei britanice după criza financiară mondială. 

”Ar fi ca şi cum ai supravieţui unei căderi şi apoi ai alerga direct înapoi către marginea prăpastiei. Este o opţiune autodistructivă”, a explicat şeful guvernului de la Londra. 

O nouă analiză pe termen scurt ale cărei rezultate au fost prezentate luni de Ministerul de Finanţe britanic indică faptul că PIB-ul economiei britanice ar putea scădea cu 6% în primii doi ani după un vot pentru ieşirea Marii Britanii din UE (Brexit) decât în cazul în care electoratul britanic decide ca ţara să rămână membră a forului comunitar. 

Ministrul de finanţe britanic George Osborne a apreciat că Marea Britanie ar pierde cel puţin 500.000 de locuri de muncă în doi ani şi o depreciere cu 12-15% a lirei sterline în cazul părăsirii Uniunii Europene. 

Marea Britanie va organiza în 23 iunie un referendum cu privire la oportunitatea ieşirii ţării din Uniunea Europeană. 

La summitul UE din 18-19 februarie de la Bruxelles, liderii celor 28 de ţări membre ale Uniunii Europene au ajuns la un compromis ce ”reînnoieşte pactul” Marii Britanii cu Europa, acord pe care premierul britanic David Cameron l-a apreciat drept suficient pentru a recomanda menţinerea ţării sale în interiorul blocului comunitar. 

Sub imensa presiune a concetăţenilor săi şi a Partidului Conservator împotriva creşterii numărului de imigranţi, Cameron a obţinut o clauză de salvgardare de şapte ani privind unele ajutoare sociale pentru noii migranţi, care permite o limitare a acordării lor, potrivit unei scări graduale.

Acelaşi avertisment a fost făcut şi de ministrul britanic al Finanţelor, George Osborne, citat de site-ul agenţiei Reuters, citat de Mediafax. Într-un raport de prezentare a posibilelor efecte ale ieşirii ţării din UE, cancelarul George Osborne a explicat că, în următorii doi ani, Marea Britanie riscă să piardă 500.000 de locuri de muncă. În plus, valoarea lirei sterline ar urma să scadă semnificativ, favorizând inflaţia, a atras atenţia ministrul britanic al Finanţelor.

Marea Britanie va organiza pe 23 iunie referendum pe tema apartenenţei la Uniunea Europeană.

Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...
Ultima oră
Pe aceeași temă