16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialMario Draghi: Nu este necesar să deviem de la politica monetară a...

Mario Draghi: Nu este necesar să deviem de la politica monetară a BCE

Șeful Băncii Central Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat că inflația în zona euro nu este încă suficient de solidă pentru a justifica schimbarea politicii monetare a instituției, informează Bloomberg și Reuters, citate de Agerpres.

„Nu este necesar să deviem de la politica monetară a BCE, care include achiziționarea de obligațiuni cel puțin până la sfârșitul anului și rate extrem de scăzute ale dobânzilor, care să stimuleze inflația", a afirmat președintele BCE la o conferință desfășurată la Frankfurt.

La ședința de politică monetară de luna trecută, Banca Centrală Europeană a menținut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.

„Înainte de a face orice modificare a componentelor politicii noastre monetare — ratele dobânzilor, achizițiile de active și evoluțiile viitoare, încă trebuie să fim pe deplin încrezători că inflația se va apropia într-adevăr de obiectivul nostru pe termen mediu și va rămâne acolo chiar dacă vor exista condiții monetare mai puțin stimulative", a explicat Mario Draghi.

Așteptările investitorilor privind majorarea de către BCE a costurilor de împrumut din ianuarie 2018 au sporit după conferința de presă a lui Mario Draghi din 9 martie, când a apreciat că nu mai există risc de deflație în zona euro în viziunea Băncii Centrale Europene.

„Din declarația mea introductivă a fost eliminată o frază care obișnuia să spună că "dacă va considera necesar, Consiliul guvernatorilor va utiliza toate instrumentele disponibile pentru a-și atinge obiectivele". Această frază a fost eliminată pentru a semnala că nu mai există un sentiment de urgență în adoptarea de noi măsuri care să fie determinate de riscul de deflație. Aceasta este aprecierea Consiliului guvernatorilor", a declarat Draghi, în conferința de presă de după reuniunea de politică monetară.

Recent, BCE și-a îmbunătățit semnificativ prognoza de inflație pentru acest an, până la 1,7% de la 1,3% cât estima în decembrie. Rata anuală a inflației în zona euro a coborât în luna martie până la 1,5%, de la 2% în luna februarie, arată o estimare preliminară publicată de Oficiul european de statistică (Eurostat). Conform acestor estimări, inflația în zona euro a revenit sub obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene, care vrea să mențină creșterea prețurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică. De asemenea, cifra furnizată de Eurostat este sub estimările analiștilor, care mizau pe o creștere anuală a prețurilor de 1,8% în zona euro.

Cele mai citite

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...
Ultima oră
Pe aceeași temă