10.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialMario Vargas Llosa: Nobelul trebuie să fie un premiu pentru scriitori și...

Mario Vargas Llosa: Nobelul trebuie să fie un premiu pentru scriitori și nu pentru cântăreți

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa a declarat, cu ocazia prezentării noului său roman Cinco esquinas, faptul că Premiul Nobel pentru Literatură ar trebui acordat, exclusiv, scriitorilor şi nu muzicienilor, citează Agerpres. Autorul a făcut o aluzie ironică la adresa artistului Bob Dylan, câştigătorul din acest an al Nobelului pentru literatură, fapt ce a declanşat adevărate dezbateri pe această temă.


Citeşte şi: Bob Dylan a fost etichetat drept „nepoliticos şi arogant” de către un membru al Comisiei care i-a acordat Nobelul. Artistul ar putea intra în istorie drept primul laureat care ignoră decizia Academiei Suedeze

Bod Dylan, care nu a răspuns apelurilor Academiei Suedeze care i-a acordat Premiul Nobel pentru literatură, a fost catalogat drept „nepoliticos şi arogant” de către unul dintre membrii Comisiei. Academia spune, însă, că aceste comentarii nu reflectă poziția oficială a instituției şi că depinde dar de laureat dacă participă sau nu la ceremonia de înmânare a prestigiosului premiu.


 

Întrebat dacă îi plac cântecele lui Bob Dylan, Llosa a răspuns afirmativ, dar când a fost întrebat și despre deschiderea Nobelului pentru Literatură, în general, spre poezia cântată, scriitorul peruan a respins clar această posibilitate, precizează sursa citată.

“Premiul Nobel trebuie să răsplătească o operă literară de calitate și recunoscută ca având calitate, dar să nu fie atât de cunoscută, astfel încât premiul să o ajute să obțină recunoaștere. Trebuie să fie un premiu pentru scriitori și nu pentru cântăreți”, a subliniat el în ovațiile auditoriului postului de radio RBB.

Peruanul Mario Vargas Llosa a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură în 2010. Potrivit Academiei Suedeze, el a fost recompensat pentru “cartografierea structurilor puterii și pentru imaginile energice ale rezistenței, revoltei și înfrângerii individuale”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă