22.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialFOTO. Marocul a finalizat prima fază a complexului din deșert care va...

FOTO. Marocul a finalizat prima fază a complexului din deșert care va transforma țara într-o super putere energetică

Regele Marocului a inaugurat prima centrală solară din cadrul complexul energetic din deșertul Sahara care va fi cel mai mare din lume, informeză The Guardian.

Prima centrală, Noor 1, asigură 160 de megwaţi de energie, din totalul de 580 de megawaţi al complexului. Astfel, Noor 1 ajută la reducerea a sute de mii de tone de emisii de carbon pe an. La început, centrala va asigura energie pentru casele a aproximativ 650.000 de persoane, de la lăsarea serii, până la trei ore după apusul soarelui.

Deşi termenul de inaugurare al Noor 1 fusese anunţat pentru luna decembrie, pornirea centralei a fost amânată, din motive nespecificate. Următorul pas este demararea lucrărilor pentru Noor 2 și și 3, care se vor deschide în 2017 și vor putea să stocheze energie până la opt ore.

În 2018, la finalizarea complexului energetic, situat la marginea deşertului Sahara, aceasta va avea dimensiunea capitalei Marocului, Rabat, şi va produce energie electrică pentru mai mult de un milion de locuinţe. Tehnologia oglinzilor pe care o folosesc inginerii este mai puțin populară, deoarece este mai scumpă decât panourile fotovoltaice. Avantajul acestei tehnologii este că uriașul complex va continua să producă energie și după ce soarele apune.

Citeşte şi: Cum s-ar putea transforma Marocul într-o super putere energetică

Complexul va fi format din patru centrale solare uriașe interconectate, care alături de centralele care produc energie eoliană și hidraulică, vor furniza aproape jumătate din necesarul de energie electrică al țării până în 2020. Mai mult, coordonatorii proiectului speră că va mai rămâne suficientă energie pentru a exporta și în Europa. 

Oficialii marocani apreciază că proiectul inițiat de ei ar putea fi cel mai eficient program de energie regenerabilă din Orientul Mijlociu, scrie The Guardian. Ministrul Mediului din Maroc, Hakima el-Haite, a explicat că producția de energia solară de la această centrală ar putea avea același impact în regiune în acest secol precum petrolul, în secolul XX. 

Aproximativ nouă miliarde deDOLARI  au fost investiți în complexul Noor, majoritatea banilor provenind de la instituții internaționale, precum Banca Mondială și Banca Europeană de Investiții, sprijinite de Guvernul marocan.

 

 

 

Cele mai citite

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...
Ultima oră
Pe aceeași temă