14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialMărturia unui cetățean român: Cum este viața în Franța, la o săptămână...

Mărturia unui cetățean român: Cum este viața în Franța, la o săptămână de la atacul terorist de la Nisa

Un cetățean român stabilit în Franța declară că, la o săptămână de la atentatul terorist de la Nisa, soldat cu moartea a 84 de persoane și rănirea altor câteva sute, francezii nu se simt în siguranță. Totodată, el a declarat că situația este tensionată și în rândul forțelor de ordine, informează Mediafax.

La o săptămână după atentat situaţia rămâne foarte încordată, practic unitate naţională în Franţa nu mai este, partidele politice, atât de stânga, cât şi de dreapta, dau vina una pe alta. Preşedintele Francois Hollande a făcut apel la toţi rezerviştii şi la toţi care vor să fie rezervişti, dar asta nu e o soluţie. Ar trebui expulzaţi toţi care au fişa S, însemnând posibil terorist. Oamenii trăiesc cu frică. Nu mai poţi fi în siguranţă niciunde. Aţi văzut şi voi, ieşi la o cafea eşti împuşcat. Ieşi la un spectacol, eşti împuşcat, ieşi cu familia la foc de artificii eşti omorât. Este o paranoia care s-a instalat aici de când au început toate aceste atentate. Soluţia ar fi să o luăm de jos, de la rădăcină: expulzarea tuturor islamiştilor cunoscuţi cu fişa S”, a spus Dan Rezmuves, un român stabilit de 17 ani în Franţa.

Românul, care are 42 de ani şi este originar din judeţul Alba, a povestit cum a primit vestea atentatului care a semănat teroare în rândul francezilor.

Citește și: Atacul terorist de la Nisa: Cinci suspecți, plasați în arest preventiv

„În seara atacului eram la Montpellier, nu foarte departe de Nice. Imediat după atac ieşisem în centru cu maşina, fiind foarte indignat de ceea ce se întâmplase. În centrul unei intersecţii, am oprit maşina şi am început să strig: «Criminalii!, «Islamişti barbari!». Mi s-au alăturat şi alţi oamenii la fel foarte indignaţi şi nervoşi de ceea ce se întâmplase. La un moment dat a apărut Poliţia, luându-mă doar pe mine pentru că eram cel mai gălăgios, dar nu mi-au făcut nimic, pentru că şi ei, poliţiştii, erau la fel de nervoşi, fiind la rândul lor foarte, foarte indignaţi pentru că nu au nici ei nicio autoritate asupra nelegiuiţilor, care nu au nici carte verde asupra lor”, a precizat Rezmuves.

Atentatul a fost comis de Mohamed Lahouaiej Bouhlel, un francez de origine tunisiană, şi s-a soldat cu 84 de morţi şi 300 de răniţi. Procurorul-general al Franţei, Francois Molins, citat de BBC News online, spune că autorul atacului de la Nisa ar fi primit sprijin logistic din partea a cinci suspecţi care se află momentan în custodia poliţiei franceze.

Citește și:Securitatea din noaptea atacului terorist de la Nisa, pusă sub semnul întrebării. Ministrul de Interne a ordonat o anchetă administrativă

Potrivit lui Francois Molins, atacul fusese plănuit cu câteva luni de zile în urmă, iar unul dintre suspecţi a filmat scena atacului. Cei patru bărbaţi şi o femeie, cu vârste cuprinse între 22 şi 44 de ani, au fost arestați preventiv. Printre aceştia se numără un cuplu de cetăţeni albanezi ce i-ar fi furnizat un pistol lui Lahouaiej-Bouhlel. Un alt suspect este un tânăr de 22 de ani, suspect că ar fi primit sms-uri din partea lui Bouhlel, în noaptea atacului, legate de furnizarea de arme. Poliţia a găsit o armă Kalashnikov şi muniţie la locuinţa acestuia. Niciunul dintre suspecţi nu se aflau în evidenţa Serviciilor Secrete, până la momentul atacului.

Ministerul francez a anunţat că 38 din cele 84 de persoane ucise în atentatul de la Nisa erau de origine străină, victimele provenind din 19 state, între care Algeria, Germania, Tunisia, Belgia, Brazilia, Statele Unite ale Americii, Italia, Polonia, Rusia, România, Elveţia, Maroc, Turcia sau Ucraina. În ceea ce priveşte persoanele rănite, aceştia sunt din aproximativ 29 de state, însă lista cu răniţii nu este încă finalizată.

Gruparea teroristă Stat Islamic a revendicat atacul de la Nisa declarând că Bouhlel ar fi fost unul dintre „soldaţii” organizaţiei.

Citește și: Franța, în stare de urgență pentru încă șase luni, după atacul terorist de la Nisa

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă